Debatt

Lyssna på experterna – satsa på kärnkraft

Slutreplik från M om klimatpolitiken och MP

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är anmärkningsvärt att miljöpartisterna efterlyser trovärdiga svar i klimatpolitiken. I sin replik presenterar de samtidigt knappt en egen åtgärd för att rädda klimatet, skriver Tomas Tobé.
Det är anmärkningsvärt att miljöpartisterna efterlyser trovärdiga svar i klimatpolitiken. I sin replik presenterar de samtidigt knappt en egen åtgärd för att rädda klimatet, skriver Tomas Tobé.

DEBATT

SLUTREPLIK. Det är tydligt att Alice Bah Kuhnke med flera fortsätter att blunda för fakta i klimatpolitiken. 

När runt 40 procent av elproduktionen inom EU utgörs av förbränning av fossila bränslen, som kol eller naturgas, krävs det förändring om vi ska klara att fasa ut det smutsiga brunkolet och säkra att Europa inte blir beroende av rysk gas. 

Det gör kärnkraften avgörande för såväl klimatet som vår säkerhet. 

Miljöpartiet har alldeles rätt när de säger att klimatförändringarna inte är ett framtida problem, utan att de sker här och nu. Just därför måste Sverige och EU vidta de åtgärder som gör allra störst skillnad.

Det stämmer att FN:s klimatpanel inte ger några direkta rekommendationer om energimixen, men det Bah Kuhnke blundar för är att i alla deras huvudscenarier ingår förnybart och kärnkraft för att klara att hålla den globala uppvärmningen nere. 

Därför vill vi moderater lyssna på expertisen och satsa på kärnkraft, förnybart och öka förutsättningarna för export av klimatsmart el inom Europa. Det handlar inte om att välja antingen eller. Vi måste välja både och.  

Det är anmärkningsvärt att miljöpartisterna efterlyser trovärdiga svar i klimatpolitiken. I sin replik presenterar de samtidigt knappt en egen åtgärd för att rädda klimatet. 

Därtill har Bah Kuhnke dålig koll på hur EU:s klimatpolitik fungerar. I en intervju i P1 nyligen hävdade hon att det är frivilligt att minska utsläpp i EU, men hela poängen är att det är tvingande. När bördorna inom de tvingande utsläppsminskningar skulle fördelas, misslyckades dock den rödgröna regeringen –  Sverige ska dra ett stort lass, medan exempelvis Bulgarien inte behöver minska alls.

Vi moderater har i stället en effektiv och modern klimatpolitik baserad på fakta. Vi vill satsa på kärnkraft, utöka EU:s handel med utsläppsrätter och öka klimatbiståndet.


Tomas Tobé, toppkandidat till Europaparlamentet (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

DEBATT. MP blundar för fakta – kärnkraften behövs

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Moderaterna

Tomas Tobé

Miljöpartiet

Kärnkraft

Klimatförändringar

EU-valet