Rädda föreningar inte privatpersoners ansvar

Replik från Matilda Ödquist om återbetalning av deltagaravgifter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Anmälningsavgiften till Tjejmilen kan vara en stor summa ifall man blivit varslad från sitt jobb eller har svårt med distansstudierna. Ändå tycker arrangörerna att de har rätt till de insamlade pengarna och drar sig inte för att slänga med begreppet force majeure, skriver  Matilda Ödquist.
Anmälningsavgiften till Tjejmilen kan vara en stor summa ifall man blivit varslad från sitt jobb eller har svårt med distansstudierna. Ändå tycker arrangörerna att de har rätt till de insamlade pengarna och drar sig inte för att slänga med begreppet force majeure, skriver Matilda Ödquist.

REPLIK. Den 15 maj damp det ner ett mejl i inkorgen hos de tiotusentals motionärer som anmält sig till Tjejmilen. Trots ekonomiska reserver som byggts upp under 41 års tid menar Marathongruppen att de, ifall loppet ställs in, inte har möjlighet att återbetala en enda krona av deltagaravgifterna.

Två veckor senare publiceras en debattartikel i samma anda, där det från flera idrottsförbund fiskas empati för den påstådda oförmågan att göra rätt för sig.

Privatpersoner ligger alltså ute med pengar på event som de med stor sannolikhet aldrig kommer att få ta del av. Anmälningsavgiften till Tjejmilen kan vara en stor summa ifall man blivit varslad från sitt jobb eller har svårt med distansstudierna.

Ändå tycker arrangörerna att de har rätt till de insamlade pengarna och drar sig inte för att slänga med begreppet force majeure. Något som är fel att hänvisa till under rådande omständigheter, enligt Allmänna Reklamationsnämndens chef Marcus Isgren.

Att en ideell förening försvinner är inte synonymt med att den ideella drivkraften gör det, nya föreningar skulle få plats att ta över. Att finnas till bara för att finnas borde inte vara en idrottsförenings självändamål.

Börjar det brännas pengar som tillhör andra har det gått för långt. Kanske att Lyxfällan kan stå till tjänst och nischa in sig på idrottsföreningar innan deras konkurser väl blivit ett faktum?


Matilda Ödquist, anmäld till Tjejmilen i år


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE