Debatt

Din syn på afghanerna är skamlig, ministern

17 socialdemokrater: Morgan Johansson försvarar en skamfläck i vårt partis historia

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons inställning till de skyddsbehövande afghanerna i Sverige får oss att skämmas. Det skriver sjutton socialdemokrater som har tröttnat på ministerns retorik och politik.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons inställning till de skyddsbehövande afghanerna i Sverige får oss att skämmas. Det skriver sjutton socialdemokrater som har tröttnat på ministerns retorik och politik.

DEBATT

DEBATT. Vi var många socialdemokrater runt om i Sverige som skämdes när vi läste intervjun med Morgan Johansson i tidningen Syre. Justitieministern förväntades kommentera det faktum att många afghaner i Sverige i dag har hamnat i limbo sedan Migrationsverket stoppat alla utvisningar, men samtidigt infört beslutsstopp för alla afghanska asylärenden.

Följden av beslutsstoppet är att många inte tillåts arbeta trots att de saknar dagersättning. Inte heller kan de utvisas.

Morgan Johansson gjorde då följande uttalande: ”De flesta av dem skulle ha lämnat Sverige för länge sedan och har själva försatt sig i den här situationen. Jag tycker inte att Sverige står i någon slags moralisk skuld till dem.”

Jo, Morgan Johansson, det officiella Sverige har en stor moralisk skuld till asylsökande från Afghanistan. Afghanerna placerades sist i Migrationsverkets kö 2015, och fick vänta i åratal på sin asylutredning.

De ensamkommande som inte hann fylla 18 år innan beslut fattades blev utsatta för ovetenskapliga åldersbedömningar. De drabbades av retroaktiv lagstiftning. Deras berättelser blev ständigt ifrågasatta.

De som deporterades hänvisades till internflykt i ett av världens farligaste länder, vilket kritiserades hårt av organisationer som Svenska Röda Korset, Rädda Barnen, Amnesty International, Svenska kyrkan och Sveriges Kristna Råd.

Vi är många socialdemokrater i Sverige som är engagerade i asylrättsrörelsen och som har ställt upp som volontärer och frivilliga familjehem när Sverige svek de asylsökande.

Vi blir bestörta över justitieministerns cyniska uttalanden. Tyvärr är det inte första gången vi hör ministern göra uttalanden som får oss att skämmas.

Vi delar inte din syn i frågan, Morgan Johansson. Vi tycker inte att afghanerna i Sverige har sig själva att skylla.

Vi anser att Sveriges hantering av de ensamkommande är en stor skamfläck i den socialdemokratiska nutidshistorien. Vi önskar därför göra det tydligt en gång för alla att en sann socialdemokratisk hantering av situationen i stället vore att fylla slagorden ”solidaritet och rättvisa” med ett innehåll.

Ett första steg är att upphäva beslutsstoppet för afghanska asylansökningar och ge de afghaner som nu befinner sig i Sverige amnesti.


Anton Alsander, socialdemokrat, aktiv inom Tro och Solidaritet Stockholm
Kicki Amundsson, socialdemokrat, Sveg
Ann-Charlotte Eskel, förtroendevald socialdemokrat, Hammarö
Carin Flemström, förtroendevald socialdemokrat, Haninge
Ingemar Fryklund, socialdemokrat, Stockholm
Ingalill Gunnarsson, förtroendevald socialdemokrat, Hammarö
Olea Huuska, socialdemokrat, aktiv inom Tro och Solidaritet Stockholm
Maj-Britt Hägglund Westermark, socialdemokrat, Bastuträsk
Mattias Irving, socialdemokrat, aktiv inom Tro och Solidaritet Stockholm
Eva Nordlöf, förtroendevald socialdemokrat, Hammarö
Therese Pettersson, socialdemokrat, Malå
Maria Radivoj, förtroendevald socialdemokrat, Nossebro
Marga Sandström, medlem i Socialdemokraterna, Karlstad
Anne-Brith Stråge, medlem i Socialdemokraterna, Malå
Håkan Stråge, medlem i Socialdemokraterna, Malå
Ulla Tinderfjäll, socialdemokrat, Umeå
Gunnar Westermark, socialdemokrat, Bastuträsk


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

De ensamkommande flyktingbarnen

LÄS VIDARE

DEBATT Afghanerna får stanna – men de får inte jobba

ÄMNEN I ARTIKELN

De ensamkommande flyktingbarnen

Morgan Johansson

Afghanistan

Socialdemokraterna

Migrationspolitik