Er modell stoppar inte alls tiggeriet, Löfven

Debattören: Det krävs ett nationellt förbud för att komma åt problemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är bra att även Socialdemokraterna nu ser problemen med tiggeriet. Men tyvärr hänger inte argumentationen ihop, skriver Tomas Tobé. Bilden är ett montage.

TT, Fredrik Wennerlund

DEBATT. Tiggeri ska inte normaliseras i Sverige. Här ska ingen stå på knä och tigga ihop till sin försörjning. Det är både ovärdigt och långsiktigt ohållbart eftersom tiggeri inte är en väg ut ur fattigdom.

Därför har Moderaterna kommit fram till att ett nationellt tiggeriförbud behöver införas. Frågan är varför inte också Socialdemokraterna ser behovet av en sådan lag?

I helgen slog Stefan Löfven fast att tiggeriet ”måste få ett stopp”. Han beskrev hur tiggeri inte är en framtidslösning för någon, men att ett nationellt förbud inte kan införas eftersom det är svårt att förbjuda fattigdom och att det skulle kräva stora polisresurser.

I stället för ett nationellt förbud tycks Socialdemokraterna nu diskutera en modell som beslutats i Eskilstuna. Där tvingar kommunen tiggarna att söka tillstånd för sin verksamhet. 

Det är bra att även Socialdemokraterna nu ser problemen som följer av att Sverige under lång tid har sett på när tiggeriet brett ut sig över landet. Men tyvärr hänger inte argumentationen ihop. Löfven vill sätta stopp för tiggeriet, men inte införa ett nationellt förbud. Skulle Eskilstunas modell förverkligas på nationell nivå riskerar nya problem att skapas – i stället för att tiggeriet stoppas.

I praktiken betyder modellen som Eskilstuna använder att ett offentligt ansökningssystem för tiggeri etableras. Det skickar en signal från samhällets sida om att tiggeri är ett acceptabelt försörjningssätt i Sverige. Det är allt annat än önskvärt.

Eftersom modellen bygger på lokala ordningsföreskrifter riskerar vi även att få en situation där tiggeri är tillåtet i en kommun men förbjudet i grannkommunen några kilometer bort. Tiggeriet skulle därmed kunna fortgå i stora delar av Sverige.  

Diskussionen om att kopiera Eskilstunas modell liknar Socialdemokraternas agerande i migrationspolitiken. Den ena handen inom partiet vet inte vad den andra gör.

Ena dagen ska svenskt flyktingmottagande halveras, men nästa dag ska 9 000 ensamkommande unga vuxna utan skyddsskäl beviljas ett undantag för att få stanna. Moderaterna vill undvika att tiggerifrågan hanteras på samma styvmoderliga sätt som migrationspolitiken.

Vårt förslag är enkelt. Vi vill att tiggeri ska förbjudas i hela Sverige. Det ska inte vara möjligt att resa över en kommungräns för att undkomma ett förbud. Vårt land kan inte längre stå öppet för den här typen av verksamhet. Likt en majoritet av EU-länderna redan har gjort måste även vi reglera tiggeriet.

Det är inte förrän vi infört ett nationellt tiggeriförbud som vi verkligen kan sätta press på länder som Bulgarien och Rumänien att ta ansvar för sina egna medborgare. Sverige kan inte ta ansvar för andra EU-länders utsatta medborgare. Det var aldrig tanken bakom EU-samarbetet.

Självklart inser även Moderaterna att detta är en svår fråga som rymmer många perspektiv. Vår slutsats är dock att bara ett nationellt förbud kan stoppa tiggeriet på riktigt.

Om Socialdemokraterna menar allvar med att man vill stoppa tiggeriet borde partiet släppa diskussionerna om Eskilstunas modell och i stället föreslå ett nationellt förbud. 


Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson (M)

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Tiggarna är offren – inte vi som ser på

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Våra skattepengar ska inte gå till tiggarna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: