Nej, en alkoholist kan inte dricka måttligt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Alkohol- och drogterapeut svarar om alkoholism

Sven Andréason hävdar i AB (23/12) att många alkoholister kan lära sig att dricka. Om man använder ordet alkoholist för att beskriva en person som förlorat kontrollen och vars belöningssystem i hjärnan blivit kidnappat, kan man hävda att alkoholisten inte kan dricka måttligt igen.

Det finns en grupp som dricker för mycket och som med hjälp kan återgå till ett eventuellt normalt drickande. Dessa personer är problemdrickare och inte alkoholister. Det är viktigt hur man använder orden. Börjar man säga att alkoholister kan dricka igen väcker man förhoppningar hos hundratusentals alkoholister. Den som aldrig förlorat kontrollen kan kanske lära sig hantera alkoholen igen, medan den som har kontrollförlust riskerar livet om han försöker återfå kontrollen.

Den som blivit beroende klarar inte längre att följa sina egna föresatser. Beroendet har tagit över. När det gått så långt krävs det att den beroende blir av med alla sina illusioner om kontroll. Det enda som kan överbevisa alkoholisten om detta är alkoholistens egna konsekvenser. När smärtan blir tillräckligt stor och den beroende ger upp försöken till kontroll kan ett tillfrisknande börja på säker grund.

Gunnar Bergström

Alkohol- och drogterapeut

Publisert: