ÅSIKT

Nakenbilder på nätet används som hämnd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Katarina Wennstam: Verklighetsfrånvänd dom får folket att tappa förtroendet för domstolen

Foto: THRON ULLBERG, ALBERT BONNIERS FÖRLAG
Katarina Wennstam.

Jag tror inte att jag är den enda som än en gång får känslan av att svenska domstolar befinner sig i något som bäst kan beskrivas som en parallell verklighet. Det har inte ens gått en månad sedan upprördheten kring Svea hovrätts friande dom mot sex pojkar åtalade för en gruppvåldtäkt i Tensta. Nu är systerdomstolen Göta hovrätt i blåsväder efter en förtalsdom. En ung man har fått sänkt skadestånd, trots att han dömts för att ha filmat sin flickvän i smyg när de hade sex och sedan lagt ut filmen på två porrsajter.

Domstolens motivering till sänkningen av skadeståndet är redan vida spridd: ”Det går dock inte att bortse från det förhållandet att det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor.”

Det som slår mig är att de som är satta att döma över svenska medborgare verkar arbeta med ett helt hav mellan sig och samhället. Verklighetsförankringen är minimal. När hovrättspresident Sten Andersson i P1-morgon får frågan om han anser att hovrätten är ”i takt med tiden”, blir han helt stum. Sekunderna går och tystnaden är bedövande, och talande. Pinsamma.

Jag undrar om han ens har frågat sig själv tidigare hur lite koll på verkligheten domstolen har. För så här ser verkligheten ut: Med tiden har det inom inte alltför snäva kretsar av den manliga befolkningen blivit alltmer socialt accepterat att i samband med uppbrott från flickvänner eller sexpartners publicera intima bilder på henne på nätet.

Att hota sin flickvän med att lägga ut nakenbilder eller att visa filmer är ett reellt hot som mängder av flickor och kvinnor lever under. Det får flickor att stanna kvar i dåliga relationer, att låta bli att polisanmäla övergrepp, att ta på sig skulden och att i värsta fall överväga självmord av rädsla för att hamna på nätet utan kläder.

För det är nämligen inte som Göta hovrätt tycks tro, att det är helt okej för en ung kvinna att hamna naken i en sexuell situation på en porrsajt på nätet. Mot sin vilja, märk väl, den här flickan ville inte bli filmad. Hon blir inte bemött med social acceptans för att samhället har blivit så mycket mer ”öppet och utåtriktat”. I det aktuella förtalsmålet har flickan inte ens kunnat på i skolan på grund av ryktesspridningen, hon har inte sovit, inte kunnat plugga. Huruvida pojkens liv har blivit förstört på grund av sexfilmspubliceringen framgår inte av domen.

Det finns gott om väldigt duktiga och kloka domare i svenska rättssalar. Men tyvärr är avståndet mellan vanligt folks verklighet och domstolarnas uppfattning om samhället helt oacceptabel. Vi har faktiskt rätt att kräva av domstolarna att de vet vad de pratar om. Det är domstolens skyldighet att ta reda på hur det ser ut ute i samhället, på skolgårdar och i korridorer, och på sociala medier. Har man så mycket makt så måste man vara just i takt med tiden.

Vet man det minsta om hur ryktesspridning mot flickor går till, så är man inte så naiv att man börjar babbla om öppenhet om sexuella vanor, när det verkliga problemet är att olovlig publicering på nätet blir allt vanligare. Att det används med uppsåt, planerat, illvilligt. Att det får fullkomligt förödande konsekvenser för de kvinnor som drabbas. Detta är hot som tusentals flickor och kvinnor lever med. Glöm för allt i världen inte den 13-åriga flickan i Kumla som hoppade framför ett tåg av rädsla för att en 45-årig man skulle göra verklighet av sina hot om att publicera nakenbilder.

Verkligheten, som rättsväsendet inte tycks känna till, är att många unga män är väl medvetna om den makt som tekniska möjligheter i kombination med fördomsfull kvinnosyn erbjuder dem. På internetforum ger killar varandra tips om hur man bäst hämnas på sitt ex genom att lägga ut bilder på henne på nätet. De uppmanas att samla in material under pågående relation för att ha om hon skulle dumpa honom. De råder varandra hur man bäst förstör livet för en tjej de en gång har varit nära. I USA är det så vanligt att det kallas ”revenge porn”, hämndporr.

Det är om detta vi behöver prata, Göta hovrätt. Om vad som händer när en ung kvinna hamnar i den situationen. Och inte med gamla unkna råd om att ”passa sig för killar”, utan genom att visa unga män att det beteendet inte är acceptabelt. Det är straffbart och ska ge höga skadestånd.

Att landets högsta juridiska instanser trampar i klaveret försätter svenskt rättsväsende i en gigantisk förtroendekris. Folk rasar i ordets verkliga bemärkelse. Förtroendet för rättsapparaten har blivit allvarligt skadat och det är faktiskt domstolarnas eget fel.

Det är dags att öppna fönstren mot omvärlden och inte längre stå helt mållösa inför den högst befogade frågan om man är i takt med tiden.

Katarina Wennstam

författare