ÅSIKT

Titta – allt det här har vi gemensamt, C och L

Elisabeth Svantesson (M): Här är frågorna ni aldrig kan få igenom med de rödgröna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Björn Lindahl
En alliansregering skulle inte bara förverkliga Alliansens politik, den är dessutom den i särklass bästa möjligheten för de frågor som ligger enskilda allianspartier närmast, skriver Elisabeth Svantesson. Bilden är ett montage.

DEBATT. På onsdag kan Sverige få en borgerlig statsminister. Ulf Kristersson har tydligt deklarerat att han vill bilda största möjliga alliansregering, som driver Alliansens politik, i Alliansens anda och på Alliansens villkor. Det vore bra för Sverige.

Om Sverige har en expeditionsministär så har vi definitivt inte några expeditionsproblem. Under de senaste veckorna har orter som Malmö, Hägersten, Mölnlycke och Uppsala drabbats av skjutningar, i vissa fall till och med också av rena sprängattentat.

Det finns underliggande problem i svensk ekonomi och strukturellt står Sverige sämre rustat för lågkonjunkturen än vad vi borde. Nu betalar vi priset av fyra år av höjda skatter och obefintligt reformtempo.

Socialdemokraternas viktigaste löfte om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020 är nu plågsamt förbisprunget av verkligheten. EU:s senaste statistik visar att vi faller vidare och ligger nu på artonde plats.

För oss moderater är det uteslutet att inte våga lägga fram vår politik i rädsla för att det ska vinna parlamentariskt stöd.

Sverige behöver en ny regering. Som kan sätta Sverige på en ny kurs och där Alliansen tar tag i de samhällsproblem som de rödgröna saknar såväl förmåga som ambition att lösa.

För oss moderater är det uteslutet att inte våga lägga fram vår politik i rädsla för att det ska vinna parlamentariskt stöd.

2006–2014 kunde Alliansregeringen hålla samman kring ett gemensamt politiskt program som kännetecknades av några tydliga och hela tiden återkommande grunddrag. Arbete ska löna sig. Sverige ska vara ett land där företagande och entreprenörskap uppmuntras. Välfärdens kärna – en tillgänglig sjukvård i världsklass, en skola som utgör grunden för den sociala rörligheten i vårt land och en värdig omsorg – ska värnas före bidrag.

Samtidigt satte vart och ett av de fyra partierna sin särskilda prägel på politiken. Vi moderater höll inte med om allt. Vi tog och gav i de interna förhandlingarna.

En alliansregering skulle inte bara förverkliga Alliansens politik, den är dessutom den i särklass bästa möjligheten för de frågor som ligger enskilda allianspartier närmast.

  • Vi vet att Centerpartiet lägger stor vikt vid att den svenska arbetsmarknaden behöver reformeras. Vi delar den uppfattningen. En ny regering skulle kunna genomföra en bred reform av den svenska arbetsmarknaden – som ökar flexibiliteten, men samtidigt genomför åtgärder som på allvar ökar möjligheterna till omställning och livslångt lärande. Det kommer en rödgrön regering aldrig att göra.

  • Vi vet att det finns ett starkt engagemang i Alliansen för en levande landsbygd, men att det är särskilt tydligt i Centerpartiet. En alliansregering skulle kunna vända den farliga utvecklingen där äganderätten för skog- och lantbruk undergrävs. Den skulle utifrån landsbygdskommitténs förslag kunna utforma ett brett program för att stärka tillväxtförutsättningarna på landsbygden. Det kommer en rödgrön regering aldrig att göra.

  • Vi vet att Liberalerna tycker att skatterna på utbildning och ansträngning är för höga. Vi moderater har i grunden ingen annan uppfattning. En Alliansregering skulle kunna genomföra en bred översyn av skatterna, inklusive ta konkreta steg för att avskaffa värnskatten. Det kommer en rödgrön regering aldrig att göra.

Den här veckan kan Sverige få en regering som driver Alliansens gemensamma politik, men där också enskilda allianspartier kan få genomslag för de frågor som är viktiga för just dem.

Men det kräver att Ulf Kristersson blir statsminister.


Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM