Vem vill ha en gubbe på kryckor?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Benneth Eliasson: Gör uppror mot Försäkringskassans "experter", läkare!

Benneth Eliasson som enligt Försäkringskassan är frisk nog att börja arbeta om ett par veckor.
Benneth Eliasson som enligt Försäkringskassan är frisk nog att börja arbeta om ett par veckor.

Häromdagen fick jag ett brev från Försäkringskassan med besked om att den 16 februari ska min sjukkassa dras in.

Jag blev den 29 augusti opererad i Karlshamn för byte av höftkula. Det visade sig att höftkulan var spräckt och att en bit av skålen som höftkulan ligger i var trasig, så operationen var mycket mer komplicerad än vanligt. Min operation som var beräknad till 1,5 timme tog i stället 7 timmar eftersom en specialist fick kallas in för att bygga upp så att nya kulan skulle bli på plats.

Jag är sjukskriven sedan dess, och det har tagit mycket längre tid än vanligt att rehabiliteras. Det var uträknat att jag skulle kunna gå och springa efter tre månader men ännu går jag med krycka och haltar.

Jag var på ortopeden i Karlskrona den 22 december och överläkare Anders Roman, som opererat mig, förlängde min sjukskrivning till den 31 mars på grund av min dåliga hälsa.

Den 2 januari hade jag en träff på Försäkringskassan med en handläggare och överlämnade mitt sjukintyg, vi talade bland annat om de nya reglerna som gäller, och hon såg ju (om hon inte var blind) hur dåligt jag går och att jag inte kan gå utan mina kryckor.

Jag tog den 22 januari kontakt igen med samma handläggare på Försäkringskassan angående brevet hon har skickat till mig om min eventuella indragna sjukpenning. Hon upplyste mig om att hon inte har tagit det här beslutet själv, utan hade en expert på Försäkringskassan till hjälp.

Nu kan man ju undra vad som gjort sådana här personer till experter. Har de tio års läkarutbildning så att de kan köra över ett läkarintyg som skrivits av en överläkare på ortopeden? Har de inte denna läkarutbildning och kan bedöma sjuka människor utan att träffa dem måste de vara synska.

Vad säger läkarkåren, kan ni stillatigande se på när kontorsnissar på Försäkringskassan och politiker kör över era sjukintyg utan att träffa patienten i fråga?

Sen hänvisar Försäkringskassan till försäkringsläkaren, och vad är det för en läkare, har den här läkaren ingen yrkesheder alls? Hur kan en sådan läkare sitta och köra över sina yrkeskolleger utan att träffa patienten?

Jag har arbetat som ställningsbyggare med mycket tunga lyft, det är väl därför som kroppen är utsliten och man får dåliga höfter och andra skavanker när man närmar sig de 60. Jag skulle aldrig ifrågasätta en kollegas arbete om jag inte sett vad arbete han gjort, det kallar jag yrkesheder. Men hade jag med egna ögon sett att min kollega gjort ett fel så hade jag påtalat det.

Nej, ni läkare som skriver ut sjukintyg när ni ser sjuka människor, ni måste göra uppror och göra er hörda, annars har ni gjort er utbildning förgäves. Gör uppror mot att det kan sitta en kontorsnisse på Försäkringskassan och kalla sig expert och mot politiker som tror att de vet bäst.

Det ska bli intressant att se, när de kräver att jag ska stå till arbetsmarknadens förfogande, vem som kommer att anställa en gubbe som är 62 år och behöver kryckor för att kunna gå.

Benneth Eliasson

Publisert: