ÅSIKT

Nya regler hotar små ölbryggerier

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Riksdagsledamot (C): Systembolaget måste ta öl-Sveriges oro på allvar

Johan Hedin (C).

Under de senaste veckorna har ett flertal bryggerier, från norr till söder, försökt uppmärksamma Systembolaget på de negativa effekter som de nya reglerna för distribution och hantering av lokalproducerad öl får för deras verksamhet.

Bryggeriernas oro har dock hittills bemötts med näst intill nonchalanta kommentarer från Systembolaget, som menar att oron är ogrundad och beror på att bryggerierna och de svenska ölkonsumenterna missuppfattat Systembolagets ambitioner.

Det är dags att Systembolaget tar öl-Sveriges oro på allvar och lyssnar på hur reglerna konkret påverkar företagare och vanliga ölentusiaster.

Det svenska mat- och dryckeshantverket har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Idag är matlagning en folkrörelse och intresset för det hållbara och det närodlade sprider sig över landet. Detta avspeglar sig inte minst i den växande skaran av små bryggerier i Sverige. Från norr till söder ser vi hur nya ölsorter ser dagens ljus och hur människor engagerar sig i både hantverket och slutprodukten. Detta engagemang är något som måste vårdas och värnas.

För mig är det uppenbart att bryggerierna förvaltar och utvecklar svensk mat- och dryckeskultur. På samma gång stärker de också företagandet på orten och skapar i förlängningen nya jobb, både själva och genom att öka attraktionskraften för bygden och därigenom locka till sig andra företag inom besöksnäringen.

Dessutom skapar de en produkt som efterfrågas av människor över hela landet. Idag har en ölentusiast i Norrlands inland samma möjlighet att beställa hem en IPA eller en weissbier från sitt favoritbryggeri som någon boende på Södermalm i Stockholm har.

Med de nya regler som Systembolaget nu föreslår hotas både bryggeriernas verksamhet och din och min möjlighet att själva välja vilken öl vi häller upp i glaset.

Idag kan konsumenterna beställa småbryggeriernas produkter till vilket systembolag som helst och Systembolaget sköter därefter transport till kunden. De nya reglerna innebär bland annat att bryggerierna själva måste ombesörja distributionen av beställd öl till Systembolagets centrallager i Örebro. Det innebär stora merkostnader som för ett litet bryggeri kan bli mycket kännbara.

Jag har följt hur många bryggerier har påpekat för Systembolaget hur deras nya regler slår mot bryggerinäringen och mot människors valfrihet.

Istället för att visa att de tar oron på allvar har Systembolaget bemött bryggerierna med påståenden om att de missförstått förslaget eller att de helt enkelt har fel och att de nya reglerna i stället skulle förbättra förutsättningarna för dem.

Det är knappast ett konstruktivt agerande från Systembolagets sida och leder enbart till fler frågetecken.

Johan Hedin (C)

Riksdagsledamot Stockholms stad