ÅSIKT

Vi måste få fördöma islamism utan att beskyllas för hets

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från SD och kristna i Irak

Det är beklagligt att Afram Yakoub vänder Jimmie Åkessons tal till något negativt när det är Åkesson som tydligast av alla partiledare i Sverige visar stöd för förföljda assyrier och andra kristna.

Sverigedemokraterna vill att kristna ska få möjlighet till självstyre på Nineveslätten i Irak och att framtidens Syrien måste innefatta ett långsiktigt skydd för kristna.

Afram Yakoub har rätt i att extrem islamism och terrorism drabbar även muslimer och Åkesson var tydlig i sommartalet med att inte lasta alla muslimer för dessa illdåd. Det blir dock problem om man inte får kritisera och fördöma extrem islamism och terrorism utan att bli anklagad för att hetsa mot alla muslimer. Risken är att ingen vågar stå upp emot extremismen och tydligt försvara de drabbade, såväl muslimer som kristna. Det muslimer gjort för att försvara assyrier Irak är hedervärt, med ett större mod än vår svenska regering, som verkar bakbunden av just den rädslan jag beskrev ovan.

Att kristna i Mosul ställts inför ultimatum att betala, konvertera, fly, eller dö är helt oacceptabelt och fruktansvärt. Med tanke på vad kristna utsatts för genom tiderna och att många människor blir dödade på grund av sin tro världen över så är det tyvärr ingen överdrift att tala om att det sker en masslakt av kristna.

Omvärlden måste agera och SD vill på olika sätt stödja assyrier och kristna grupper världen över. Om Afram Yakoub har synpunkter på hur vi ska göra det på bästa sätt är han välkommen att höra av sig.

Julia Kronlid

Utrikespolitisk talesperson (SD)