ÅSIKT

Tuff debatt om arbetstidsförkortning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

avHanna Nordin

DEBATT

För att klara välfärden behöver vi jobba mer, inte mindre .

Det menade Anna Kinberg Batra (M) i kvällens debatt i "20 minuter" om MP-förslaget om arbetstidsförkortning.

Men hon fick skarpt mothugg av Per Bolund (MP).

– Det blir en vulgärbild. Det vi vill är att kvinnorna i äldreomsorgen ska kunna jobba kortare som männen inom industrin kan, för att orka jobba till pensionen, sa han.

I miljöpartiets valmanifest finns det en skrivning om att partiet vill ha en ekonomi som inte bygger på tillväxt och att man vill få till en arbetstidsförkortning från 40 till 35 timmar i veckan. Detta har fått borgerliga partier att se rött.

I kvällens "20 minuter" debatterade Per Bolund, ekonomisk politisk talesperson för miljöpartiet mot moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra frågan.

Det hettade till ordentligt direkt och debattörerna pratade i munnen på varandra.

Anna Kinberg Batra inledde med att varna för att miljöpartiets tillväxtkritiska förslag riskerar välfärden.

– Miljöpartiet har i sitt manifest sagt att man inte gillar tillväxt. Då fattas det 50 miljarder. Alla pengar till infrastruktur, forskning och utveckling ryker. Det gör Sverige fattigare på lång sikt. Vi behöver snarare jobba mer, sa hon.

"De anklagar oss"

Men den här beskrivningen av miljöpartiets politik vände sig Per Bolund starkt emot.

– De anklagar oss för saker vi inte står för. Jag skulle önska mig mer seriositet. Vi har inga förslag på att stoppa tillväxten. Men vi måste mäta bredare än bara BNP som inte mäter många saker som vi värdesätter, det säger inget som sociala skiktningar till exempel. Vi vill mäta innehållet i tillväxten, ska vi fortsätta ha fortsatt beroende av fossila bränsle och energislöseri nej vi ska ha förnybar energi och effektivitet, sa han.

Varning för Löfven

Att Sverige redan har EU:s högsta andel förnybar energi beror just på att vi har haft en bra tillväxt, kontrade Anna Kinberg Batra.

– Det är ett resultat av att vi har rekordsatsat på forskning och det har vi kunnat göra för att svensk ekonomi har vuxit när andra har fått skära ner. Det kommer av att folk jobbar, orkar jobba längre, fler timmar, sa Anna Kinberg Batra.

Hon passade också på att varna alla som tycker att Löfven verkar vettig, för att han kommer att tvingas samarbeta med miljöpartiet, vänstern och kanske Fi som alla är mer eller mindre tillväxtskeptiska.

Men Per Bolund ansåg inte att det är ett problem att miljöpartiet och socialdemokraterna har olika syn i den här frågan.

– Vi går till val som ett eget grönt parti, väljarna är förtjänar det. Vi gör annorlunda prioriteringar och får in kvalitetsaspekter. I slutändan det beror på väljarna. Ju starkare stöd vi får, desto större möjligheter får vi att påverka politiken vid ett maktskifte, sa han.