Debatt

Muslimer behöver inte böneutropet längre

Svensk-iranier: Behovet förs fram av religiösa extremister – inte vanliga troende

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är ganska uppenbart att de som ställer krav på böneutrop från minareten i dag inte är vanliga muslimer utan religiösa extremistgrupper, skriver Mojtaba Ghotbi.
Det är ganska uppenbart att de som ställer krav på böneutrop från minareten i dag inte är vanliga muslimer utan religiösa extremistgrupper, skriver Mojtaba Ghotbi.

DEBATT

DEBATT. Olika former av religiös extremism är en starkt bidragande orsak till det försämrade klimatet för demokrati och kulturutövare världen runt.

Böneutrop från moskéer har återigen väckt intensiv debatt sedan en moské i Växjö har ansökt om att få utföra böneutrop en gång i veckan. Men sällan diskuteras anledningen till eller behovet av böneutrop.

Uttalanden från en rad politiker och journalister ger känslan av att demokratin är under attack om böneutropen stoppas. Reaktionerna visar på deras naivitet och okunskap inför hotet som har omvandlat Europa och inte minst Sverige till ett allt mer fruktbart landskap för islamismen.

En anledning till böneutropet, enligt de islamiska föreskrifterna, är att det på den tiden inte fanns klockor eller larmfunktioner. När antalet muslimer ökade i takt med islams spridning uppstod ett verkligt behov av att påminna folket om de olika bönetiderna. Men i dag har varje muslim i Europa och Sverige en mobiltelefon som tillfredsställer detta behov.

En annan anledning för böneutrop är att proklamera islam över en stad. Enligt en av islams viktigaste böcker, fiqh, är böneutropet (adhan) ”en mycket viktig ritual i religionsutövningen av islam. Man kan likna det vid den muslimska flaggan och utropet visar att folket i staden är muslimer. Det är också viktigt för proklamationen av Allahs ord och på så sätt manifestera Allahs religion (islam).”

Det är ganska uppenbart att de som ställer sådana krav och känner behov av böneutrop från minareten i dag inte är vanliga muslimer utan religiösa extremistgrupper med en medveten strategi även i Europa. Deras företrädare är involverade i att fatta dessa beslut.

Att bekämpa den islamiska fundamentalismen i varje form har varit en av huvuduppgifterna för Förenade föreningar för ett fritt Iran sedan grundandet, trots att många av organisationens medlemmar är muslimer.

Under de senaste tio åren har vi många gånger varnat för den radikala islamismen som det främsta hotet mot demokratin i Sverige samt mot världsfreden.

Eftergivenhet från en rad regeringar samt de politiska partiernas naivitet och okunnighet om just fundamentalistisk islam har orsakat demokratin stor skada. Terrorattackerna i Europa och i Sverige är exempel på just det höga pris som vi fått betala.

Förklaringarna till IS uppkomst och framväxt är flera. En viktig delförklaring till fenomenet är dock våra politikers velighet mot islamistisk terrorism.

Vi måste kunna känna trygghet i vetskapen att politiker, journalister och hela samhället står enade mot terrorn. Ändå känner vi oro. Vi känner oss inte trygga. Vi har faktiskt en känsla av att vi har sett allt det här tidigare, Déjà vu.

Men i stället för att bekämpa denna fruktansvärda bakåtsträvande ideologi har regeringen under de senaste åren försökt blidka dess förespråkare. Och i dag när frågan om böneutrop återigen har blossat upp, försöker statsminister Löfven på ett diffust men naivt sätt, att förklara sitt ställningstagande i frågan: ”Om du har ett böneutrop på en plats där ingen störs utav det så är det en sak, men en helt annan om man faktiskt störs och upplever att man bli pådyvlad en religion, då är det nåt annat,”, säger han.

Eller Vänsterpartiet, med en ideologi som i grund och botten är emot religion, som i ett ytterst opportunistisk ställningstagande talar om ”religionsfrihet.”

Eller andra politiska redaktörer som anser att ett förbud mot böneutrop är ”riktat mot en viss religiös grupp” och därmed ”äventyrar vi en av de mest grundläggande principerna för en sekulär och demokratisk stat.”

Visst, det råder religionsfrihet i Sverige. Vill muslimer gå till sina moskéer och be till Allah och utföra sina ritualer, då får de göra det. De får passa tiderna precis som alla andra med hjälp av sina klockor och mobiltelefoner.

Men att sprida denna ideologi, som i dag har kapats av bakåtsträvande fundamentalister, med högtalare bör förbjudas både i lag och i praxis.


Mojtaba Ghotbi, vice ordförande för Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Integrationen i Sverige

LÄS VIDARE

DEBATT. Integrationen funkar – lär av dem som lyckats

ÄMNEN I ARTIKELN

Integrationen i Sverige

Islam

Religion

Islamism

Integration