ÅSIKT

Gör snabba lån långsammare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Dagens debattörer: ”Vi måste stoppa impulsköp och ge ungdomar tid att tänka efter innan de lånar pengar”

Foto: FÄLLA Ungdomars ekonomi blir allt sämre. Samtidigt blir det lättare att ta snabba lån. Det gör att fler och fler hamnar i en skuldfälla som är svår att ta sig ur, menar dagens debattörer.

Inget sommarjobb. Inget att göra. På rean finns de där jättesnygga skorna för bara 450 kronor. Kompisarna ska dra till Berlin och du har inte råd att hänga på. Trist, trist.

Så ser sommaren ut för många ungdomar. Och som om det inte är illa nog att så många saknar jobb och pengar till en bra fritid slår också många företag mynt av deras situation. Lån på åtta minuter, lån på fem minuter, pengar på ditt konto inom 15 minuter.

Erbjudandena haglar i annonser och på nätet. Det är lätt att falla och köpa sig en livsstil man inte har råd med. Särskilt utsatta är de ungdomar som saknar stöd av familj och andra nätverk. Priset kan man få betala i decennier.

Att de ungas ekonomi blir allt sämre samtidigt som tillgången på snabba lån ökar är dessvärre ingen nyhet. Det har varit känt länge. Nu måste vi vuxna göra något åt detta innan allt fler hamnar i det livegenskap som skulder på skulder leder till. Regeringens passivitet är oacceptabel.

Ungdomar mellan 18-24 år har både en sämre ekonomisk standard och en sämre ekonomisk utveckling än andra. En av anledningarna är att ungdomar får allt svårare att få jobb och bostad än tidigare. I stället lockas de av en brutal marknadsföring till att köpa sig en livsstil genom avbetalning eller snabba lån.

Antalet ansökningar om betalningsförelägganden för obetalda skulder bland ungdomar ökade med 20 procent under 2007. Ökningen är mer än dubbelt så stor som för övriga grupper.

Utan jobb är det svårt att komma ikapp med ekonomin. Och de seriösa bankerna ger inte de lån som ungdomarna behöver för att komma tillrätta med sin ekonomi. De tvingas bo dyrt i andra och tredjehand eftersom anmärkningar hos kronofogden stänger deras chanser till ett kontrakt på en lägenhet. Den dåliga ekonomin leder till en negativ spiral som är svår att bryta.

Dessvärre drar den borgerliga regeringen frågan om SMS-lån i långbänk. De vill invänta ett EU-direktiv om lån under 1900 kronor som träder i kraft 2010. Vi ser inte varför 10 000-tals ungdomar ska riskera att fastna i lånefällan under den tiden. Vi kräver av regeringen att agera nu.

En första hjälp är att ta itu med reglerna för de snabba lånen via sms. Vi kräver en lagstiftad fördröjning i systemet så att pengarna inte kan betalas ut inom en kvart utan först efter en dag. Det betyder att man inte har pengarna direkt till hands när man står i butiken.

Det kan stoppa impulsköp och ge kunderna tid att tänka efter och ångra sig. Vi vill också införa kreditprövning för SMS-lånen. Vi vet att det snabbt skulle sortera bort ungdomar som redan har obetalda skulder hos kronofogden.

Vi vill långsiktigt investera i de ungas kraft. För att investera ungdomars drömmar, idéer och vilja att förverkliga dessa måste vi sätta stopp för detta bortslösande av tusentals ungdomars potential. Varför skall en gammal skuld stå i vägen för en briljant affärsidé eller en lägenhet?

Det skall löna sig att våga och det skall märkas att vi är ett välfärdsland. Sverige tjänar på rättvisa och det är rättvist att investera i de unga!

Dagens debattörer

Carina Moberg

42 år, sjukgymnast och riksdagsledamot (s), Huddinge.

Eva Sonidsson

53 år, konsumentvägledare och riksdagsledamot (s), Docksta.