Stå upp för era åsikter, borgare – då får vi könsneutrala äktenskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-22

Samkönade äktenskap kan bli verklighet till sommaren.

Bröllop för homosexuella par kan bli verklighet redan till sommaren. I dag kan riksdagen ta avgörandet i sina händer.

Vi i civilutskottet tänker begära en votering i frågan. Det räcker med att endast en borgerlig politiker i civilutskottet bifaller det initiativ som vi från oppositionen formulerat. Ett initiativ som gör det möjligt för riksdagen att avgöra frågan om en könsneutral lagstiftning.

Vi vet att det finns stöd för vår sak hos såväl folkpartiet, centern som moderaterna. Om de bestämmer sig för att trotsa partipiskorna och stå upp för sina principer så behöver inte regeringen fortsätta att förhala ärendet.

Utredningen, som ställde sig positiv till en ny äktenskapslagstiftning, blev klar för nästan ett år sedan. Sedan dess har den varit ute på remiss. Utredningen förordade att lagen skulle träda i kraft redan i början av 2008. Det ville inte kristdemokraterna. Därför förhalas frågan. Förra veckan gav Fredrik Reinfeldt besked om att ärendet ytterligare ska skjutas på framtiden.

Vi är också oroade över regeringens utlovade kompromissförslag. Vi vill höja ett varningens finger att ett kompromissförslag kan innebära att samkönade och tvåkönade par kommer att behandlas olika. Det är oacceptabelt.

Vi kommer att begära votering och rösträkning. I dag finns det en chans för de borgerliga politikerna att stå upp för sina värderingar och rösta med ett rent samvete.

Carina Moberg (s)

Ordförande i civilutskottet

Johan Löfstrand (s)

Riksdagsledamot i civilutskottet

Egon Frid (v)

Riksdagsledamot i civilutskottet

LiseLotte Olsson (v)

Riksdagsledamot i civilutskottet

Jan Lindholm (mp)

Riksdagsledamot i civilutskottet