ÅSIKT

Hej pappa, jag önskar att du var här i dag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Mattias Sunneborn: Förra året tog 1042 män livet av sig – jag vet vad deras anhöriga går igenom

Foto: Stefan Mattsson
Mattias Sunneborn.

DEBATT. Hej pappa!

Om du visste vad jag önskar att du var här i dag. Om du visste vilken saknad du lämnade efter dig. Om du visste hur vårt liv förändrades drastiskt. Om du visste det, hade du då levt i dag?

Nu gör du ju inte det. Du lämnade mig och din familj. Du lämnade oss i chock, saknad, förvirring och med en fråga som upprepas i det oändliga men som aldrig blir besvarad: Varför?

Men jag är inte ensam om att inte fira fars dag som många andra gör. År 2014 tog 1042 män sitt liv i Sverige. Många av dem var fäder. Jag vet vad deras anhöriga går igenom. Jag vet vilket trauma det är att få höra att någon man älskar tagit sitt liv. Jag önskar ingen att uppleva det jag upplevt. För det är så förbannat onödigt.

De flesta som tar sitt liv är deprimerade. Depression är behandlingsbart. Det är inte fult att drabbas av depression, på samma sätt som det inte är fult att drabbas av cancer. Ingen väljer att dö av cancer. På samma sätt är det ingen som väljer att dö av depression. Självmord är en konsekvens av att ens resurser att hantera sjukdomen tar slut.

Du som läser det här och mår psykiskt dåligt. Det är ok. Det är inget fel på dig för att du mår dåligt. Det är lika naturligt att ibland må dåligt som det är att ibland må riktigt bra. Är det så att du känner dig ensam, övergiven, att världen vore bättre utan dig. Då måste du få hjälp. Och det finns hjälp. Gå in på suicidezero.se/hjalp och läs på.

Och du som läser det här och känner någon som saknar någon älskad på fars dag. Hör av dig! Skriv ett mess, skicka e-post, ring ett samtal. Säg hej, att du tänker på den andre, att du gärna ses och tar en promenad. Små medmänskliga handlingar gör världen bättre. Det krävs inte mycket för att stötta någon med ångest. Att du visar att du bryr dig och hör av dig regelbundet kan rädda liv.

Ingen kunde rädda min pappa. Han är borta. Men budskapet som sänds när någon tar sitt liv är att vi måste göra allt för att det inte ska ske igen.

Så i dag tänder jag ett ljus för dig pappa. Din meningslösa död är något mindre meningslös om mitt arbete kan bidra till att hjälpa någon annan. Kanske kan det till och med hindra någon från att ta sitt liv.

Jag älskar dig pappa.

Din son, Mattias

Mattias Sunneborn är ambassadör för Suicide Zero.

ARTIKELN HANDLAR OM