Debatt

KD står helt bakom dagens abortlagar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Emma Henriksson (KD) om samvetsklausuler

Emma Henriksson (KD).
Emma Henriksson (KD).

Det råder ingen tveksamhet, Kristdemokraterna står helt och hållet upp för den svenska abortlagstiftningen. Alla andra påståenden är lögner från politiska motståndare, nu senast upprepat av RFSU.

Vi är bekymrade över de höga aborttalen – men lagen är inte varken problemet eller lösningen. Det som behövs än mer är rådgivning och stöd för att undvika oönskade graviditeter.

Tre påståenden som är helt felaktiga har de senaste dagarna florerat och upprepas senast i RFSU:s debattartikel:

Påståendet om att KD vill införa en samvetsklausul är felaktigt. Alla kvinnor som söker vård för att få en abort utförd ska få den vården och få ett korrekt och bra bemötande för sitt beslut. Just för att undvika att en situation ens riskerar uppstå då samvetsfriheten hamnar i konflikt med rätten till vård menar vi att arbetsgivaren och arbetstagare redan vid anställningstillfället är överens om hur arbetet ska lösas. Landstingets eller annan vårdgivares ansvar att tillhandahålla vård ska utan tvekan säkerställas.

Påståendet om att vår hållning i fråga om samvetsfrihet innebär en inskränkning av aborträtten är felaktigt och saknar helt grund.

Påståendet om att Ebba Busch Thor för fram en ändring i partiets ståndpunkt är felaktig.

Det är alldeles uppenbart att RFSU och andra vill klistra etiketter på oss. Etiketterandet kväver möjligheten till ett sansat samtal i svåra etiska frågor. Ett samtal som inte minst skulle behövas när både aktiv och passiv dödshjälp i vården nu praktiseras i länder i vår närhet.

Emma Henriksson,

gruppledare (KD) och ordförande i Socialutskottet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Debatten om fri abort

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om fri abort

Kristdemokraterna

Emma Henriksson

RFSU