Debatt

Att bekämpa de kriminella – vår viktigaste uppgift

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Regeringen: Oron för brott påverkar hela samhället

DEBATT. Gängkriminaliteten har bitit sig fast i Sverige under lång tid och är särskilt påtaglig i våra utsatta bostadsområden. Att bekämpa den organiserade brottsligheten är vår enskilt viktigaste uppgift. Vi måste visa att samhället alltid är starkare än de kriminella gängen.

Oron för brott och kriminellas framfart påverkar hela samhället, förtroendet vi känner för rättsapparaten och tilliten mellan människor. Regeringen kommer aldrig att acceptera en sådan utveckling. Trygghet är en förutsättning för ett jämlikt samhälle.

Oron för brott och kriminellas framfart påverkar hela samhället, förtroendet vi känner för rättsapparaten och tilliten mellan människor. Regeringen kommer aldrig att acceptera en sådan utveckling, skriver Morgan Johansson.

Den svenska polisen gör ett fantastiskt arbete, men den måste bli mer närvarande och lösa fler brott. Vi genomför därför en historisk satsning på polisen. Regeringen ökar tillskotten till Polismyndigheten med 7,1 miljarder kronor för perioden 2018–2020.

Under denna mandatperiod har vi dessutom fördubblat intagningen till polisutbildningen och regeringen har beslutat om att öppna två nya polisutbildningar, en av dem planeras till Malmö och en till Västsverige.  Målsättningen att antalet polisanställda ska öka med 10 000 till år 2024.  

Den organiserade brottsligheten, de öppna skjutningarna och attackerna mot blåljuspersonal ska bekämpas. Ska vi vända utvecklingen finns inga genvägar. Tidiga och förebyggande insatser ska kombineras med brottsbekämpande insatser så att de mest brottsaktiva individerna buras in.

  • Kriminella och deras vapen ska bort från våra gator. Regeringen har nyligen fördubblat minimistraffen för de grova vapenbrotten. Det innebär längre straff, men också en presumtion för att man häktas i väntan på rättegång. Den som anträffas med ett vapen på stan riskerar alltså att inte få komma hem igen på ett par år.
  • Mellan den 1 februari och 30 april i år gäller en tillfällig vapenamnesti. Syftet är att få bort så många vapen som möjligt från våra gator. Vid den förra amnestin lämnades över 15 000 illegala skjutvapen in.
  • Fler övervakningskameror än någonsin tidigare sitter uppe och det ska bli enklare för polisen att sätta upp fler.
  • Myndiga gärningsmän som har begått grova brott ska behandlas som vuxna. Vi har därför tillsatt en utredning för att skärpa reglerna för 18–20-åringar som begår brott.

Att angripa dem som arbetar för vår trygghet kan aldrig accepteras och ska få rejäla konsekvenser. Vi har nyligen tagit emot den så kallade Blåljusutredningens förslag om bland annat ett nytt brott, blåljussabotage, och ser positivt på förslagen.

Straffet för blåljussabotage föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall upp till livstids fängelse.

De kriminella tror kanske att de kan skrämma polisen och övriga samhället. Men det kommer att bli tvärtom. Det går att vända utvecklingen, bara den politiska viljan finns. Steg för steg sätter vi, polisen och övriga samhället hårt mot hårt mot gängkriminaliteten.

Trygghet får aldrig bli ett privilegium för ett fåtal, det är en rättighet för alla.

Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Dödsskjutningarna som skakar Sverige

LÄS VIDARE

Aftonbladets granskning avslöjar: 131 döda – över 520 skottskadade

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödsskjutningarna som skakar Sverige

Brott

Regeringen

Morgan Johansson