Debatt

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Vecka 20

En svensk tiger

Statsministerns uttalande om att arbetslösheten inte är så hög bland etniska svenskar mitt i livet utöste en våg av kritik. Vi som hela tiden läst ”estniska svenskar” kände oss först förvirrade men förstod sen att Reinfeldt inte syftade på Kristian Luuk. När indignationen avtar ser vi fram emot den debatten om det verkliga problemet som inte försvunnit av ett klumpigt ordval, nämligen att arbetslösheten faktiskt är större bland utrikesfödda. 

Äpplet och spiran

Valet av faddrar till prinsessan Estelle var ingen större utmaning för oss hobbykremlologer. Prins Haakon av Norge var given, liksom kronprinsessan Mary av Danmark och syster Anna av Gävle. Carl Philip kommer kunna undervisa den lilla i motorsport och fadder Willem-Alexander av Oranien bör kunna lära Estelle allt om äppelsorten Oranie, med saftigt och mört kött som kan bli klart. Landskapsäpple för Dalsland.

EM-trubbel

Landslagets avspark inför EM blev en tåfjutt. Inte nog med att den hånade truppen består av 23 brutna män vi knappt minns namnen på. Den officiella EM–låten ”Vi mot världen” (sic!) är också sällsynt usel och fick rött kort av Aftonbladets läsare. Motståndet i gruppen är tuffast tänkbara. Att England och Frankrike kan sjunga vet vi. Och givet Ukrainas framgångar i schlager–EM senaste åren måste nog även sångmatchen ses som förlorad.

Blixtar och dunder

Inte bara den svenska EM-truppen får en tuff start. Frankrikes nyvalda president François Hollande installerades i spöregn för att senare få vända planet som skulle ta honom till Berlin efter att en blixt slagit ner. Och det får ändå ses som en smekmånad. Nu ska han övertala Merkel om att Europa ska spendera sig ur krisen, rädda Grekland från konkurs och styra över ett land med 400 ostsorter. Från djupet av vårt hjärta: Lycka till!

Dra på trissor

I veckan kunde vi läsa om det andra fallet på kort tid då en trisslottsvinst kommit emellan tidigare såta vänner. Tråkigt med denna split och söndring tycker vi. Kanske krävs en särskild rättsinstans? Den skulle även kunna avgöra mål som hur hög en delad häck egentligen ska vara och hur dags en lördagsmorgon det är okej att gå i träskor fast man bor i lägenhet. Eller så får man helt enkelt acceptera att olika falla ödets trisslotter.

Debattredaktionen

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt