Jo, omvärlden ska lägga sig i vad sker på Cypern
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2012-07-10
Debattören: Det är grekcyprioterna som motsätter sig en återförening
Spyros Karaolides menar i en replik till min debattartikel som uppmanar omvärlden att bryta isoleringen av Norra Cypern att jag far med osanningar. Bland annat att jag ska ha ignorerat den turkiska invasionen 1974. Detta stämmer inte. Ockupationen har fördömts av omvärlden och det finns inget omstritt om detta. Men om man i huvudsak vill härleda sakernas nuvarande tillstånd till historiska oförrätter bör man i ärlighetens namn också nämna orsaken till Turkiets invasion – att den turkcypriotiska minoriteten stod inför hotet om etnisk rensning då den paramilitära organisationen EOKA-B med stöd av militärjuntan i Aten störtade den då sittande cypriotiska regeringen i syfte att förena Cypern med Grekland (enosis). Invasionen var i allra högsta grad legitim enligt det fördrag (Treaty of Guarantee 1960) som Cypern, Turkiet, Grekland och Storbritannien en gång undertecknade för att upprätthålla status quo på Cypern.
Min artikel syftade emellertid inte till att behandla de historiska oförrätterna utan till respektive parters agerande i och med Cyperns inträde i EU och den fredsplan som Kofi Annan presenterade 2004. Till denna ställde sig turkcyprioterna positiva som genom en folkomröstning röstade ja till Annanplanen. Även Turkiet har ställt sig positiva till fredsplanen. Det är således varken Turkiet eller turkcyprioterna som i detta skede motsätter sig en återförening, utan grekcyprioterna. FN har alltjämt arbetat för att få Annanplanen på plats, dock utan resultat. Att republiken Cypern underlättat gränshandeln liksom att man utfärdar pass till turkcyprioter är dock snarare ett påbud från EU än en välgärning från republiken sida, som Karaolides låter påskina i sin artikel. Det är också EU som genom en direkthandelsförordning önskar bryta isoleringen för turkcyprioterna. Denna har emellertid republiken Cypern blockerat i både ministerrådet och EU-parlamentet.
Karaolides menar också att omvärlden bör låta cyprioterna leva i fred såsom de gjort i hundratals år. Det är en ganska märklig inställning. Inte bara med tanke på historiska oförrätter utan att republiken Cypern vid åtskilliga tillfällen lagt sig i turkcyprioters utbyte med omvärlden. Inte minst då den ambassad som Karaolides representerar hotade det svenska reseföretaget Apollo med en stämning å republiken Cyperns vägnar för några år sedan. Eller att den jurist som hanterar det kända Oramsfallet har deklarerat att han förbereder en stämning av ett femtiotal turister från bland annat Frankrike, Storbritannien och Israel för att ”under en tid ha ockuperat grekcypriotisk mark”.
En återförening mellan de cypriotiska folken ter sig således avlägsen. Inte minst på grund av republikens Cyperns agerande. Just därför bör omvärlden lägga sig i.
Erika Aldenberg