Det är inte vargen som är landsbygdens problem

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: Sluta slå split mellan stad och land

På juldagen hade Magnus Bohman från Sätrabrunn en debattartikel i Aftonbladet.

”Vi vill inte bli varghatare” säger han i första andetaget, och i nästa ”hjälp oss att bli av med vargen!”.

Magnus Bohman gör sitt bästa för att sprida gamla myter. Vargen hämmar vardagslivet för alla oss stackare som bor på landsbygden. Vargen jagar hästar, små barn och motionärer. Vi på landsbygden är överkörda av beslutsfattande storstadsbor.

Vi bor i utkanten av Virsbo inte alltför långt från Sätrabrunn. Vi har två vargrevir runt om oss. Två kilometer åt väster finns Färna-reviret, med 4-6 vargar, och två kilometer åt öster finns Skultuna-reviret, med 9-10 vargar.

Som pensionärer tillbringar vi många dagar varje vecka ute i markerna för att njuta av vår vackra svenska natur. Fåglar, fjärilar, bär, svamp och möjligheten att få uppleva björn, lodjur och varg lockar oss ut.

Vi reagerar starkt på den motsättning som Magnus Bohman – och andra varghatare – gör mellan landsbygdens och storstadens folk. Vi vet att det finns mängder med folk kring oss som vill ha en natur i ekologisk balans. Alla vi vet att det finns mängder med älgjägare i Stockholm med varghatet såsom tankegods. Det finns inget svart-vitt i denna fråga!

På Jägarförbundets hemsida kan vi läsa följande: ”Vargen är en nygammal art i Sverige. Från att varit näst intill utrotad i landet på 1960- och 70-talet så fanns i början på 2010-talet över 200 vargar.”

Det finns således ingen traditionsrik jaktform där tidigare generationer inte behövt ta hänsyn till vargens existens.

Landsbygdens problem stavas inte ”vargen” utan stavas ”arbetstillfällen och avbefolkning”.

Kring oss finns i dag två företag, Skogens konung i Skinnskatteberg och Nordic Safari i Surahammar, som specialiserat sig på att visa upp den svenska naturen med  bland annat älg, varg, bäver och tjäderspel för både svenska och utländska turister. Varje år kommer massor med utländska besökare till deras vargsafarin.

Vargen är naturligtvis ett rovdjur, med alla dess negativa konsekvenser.

Vi har full förståelse för fårfarmare och fäbodsfolk, som ibland kan se sin försörjning hotad genom vargens attacker. Vi har ett gemensamt ansvar att stötta dem och deras verksamhet och att utveckla skydd mot vargen. Ibland behövs seriös skyddsjakt – men aldrig mer spektaklet vid tidigare års licensjakter!

Vi själva äter med förtjusning älgkött och har absolut inget emot vare sig älgjägare eller älgjakt. Vi accepterar dock inte att en grupp medborgare – älgjägare – önskar skaffa sig ett eget veto i vargfrågan. Beslut ska tas i vår riksdag där både landsbygds- och stadsbor finns representerade.

Vi kan naturligtvis, i likhet med våra tidigare generationer, ha en levande landsbygd där också vargen får existera.

Kjell och Solveig Wadelius

Pensionärer, tidigare ingenjörer och socialdemokratiska fritidspolitiker

Publisert: