Läkemedel gör livet bättre för många

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från läkare inom psykiatrin om psykofarmaka

Joar Guterstam, Predrag Petrovic och Niklas Långström.
Joar Guterstam, Predrag Petrovic och Niklas Långström.

REPLIK. Det är glädjande att psykiatriska frågor väcker intresse och diskuteras brett. Peter Gøtzsche har flera viktiga poänger i sin kritik av läkemedelsindustrin och som psykiatrer håller vi med om att fler bör få tillgång till effektiv psykologisk behandling.

På andra punkter hamnar dock Gøtzsche fel. Att vissa läkemedel bör trappas ut långsamt för att inte ge utsättningssymptom räcker inte för att kalla dem beroendeframkallande. Många svenskar medicinerar dagligen med antidepressiva läkemedel, men hur många har ett destruktivt "sug" efter dem, så att de försummar sitt övriga liv för att skaffa ständigt högre doser?

Gøtzsches påstående att psykiatriska läkemedel saknar positiva effekter och endast leder till lidande och död motsägs inte bara av experter på området, utan också av oberoende systematiska utvärderingar. Den intresserade kan fritt på nätet hitta sådana från bland annat SBU, Socialstyrelsen och Cochrane.

Den bild Gøtzsche målar upp stämmer heller inte med vår erfarenhet som läkare i psykiatrin, där vi sett hundratals patienter få sina liv förändrade till det bättre av läkemedelsbehandling. Som vid all behandling måste man givetvis utvärdera den regelbundet och sätta ut det som inte fungerar eller ger oacceptabla biverkningar.

En realistisk syn på nytta och risker med läkemedel är avgörande för att våra patienter ska kunna göra informerade val. Det vore därför olyckligt om Gøtzsches överdrivna svartmålning tas för sanning.

Joar Guterstam, ST-läkare, Beroendecentrum Stockholm; Doktorand, Karolinska Institutet

Predrag Petrovic, Överläkare, Norra Stockholms psykiatri; Docent, Karolinska Institutet

Niklas Långström, Professor i barn- och ungdomspsykiatri, Uppsala Universitet

Läs Peter C. Gøtzsches debattartikel här: Psykofarmaka gör mer skada än nytta

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Ämnen i artikeln