Pastorns fördomar räcker för att döda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Stanley Sjöbergs Facebook-inlägg gör gayhatet verkligt i vår vardag

Man behöver inte skjuta ihjäl en människa för att hon ska dö. Ibland räcker det att inte acceptera henne för den hon är, skriver Andreas Jonsson, gay och pingstvän, apropå pastor Stanley Sjöbergs Facebookinlägg efter massakern i Orlando.

DEBATT. Häromdagen valde pastor Stanley Sjöberg att publicera en text om att “HBTQ-personer bör vara mer lågmälda”.  Ett inlägg som följts av kommentarer om att “homosexuellas livsstil är det som provocerar fram dådet som i Orlando”. Att det är den "onaturliga bilden vi ger till barn av två män som lever tillsammans" som upprör.

Jag är Pingstvän. Jag är gay. Och jag tar fullständigt avstånd från Sjöbergs uttalande.

För min del tog det många, många år att våga komma ut och vara sann mot mig själv. Under hela min tonårsperiod och som ung vuxen brottades jag med tanken om hur gud skulle kunna acceptera mig som bög. En fråga som det tyvärr aldrig fanns utrymme för att diskutera. Det rådde fullständig tabu.

Därför är det med djup sorg och stor frustation som jag scrollar genom mitt flöde och ser att det haglar kommentarer som rättfärdigar och uppmuntrar till fortsatt spridning av Stanleys uppmaning att lägga locket på och inte stolt visa på allas lika värde.

Förstår pastor Stanley konsekvenserna av sitt inlägg? Förstår du som delar inlägget vad det leder till när 14-åriga Jacob får “bekräftat” att han inte duger som han är på grund av vad en kristen ledare uttalat sig om. För konsekvenserna av ett sådant inlägg kan vara livsavgörande.

Man behöver inte skjuta ihjäl en människa för att hon ska dö. Ibland räcker det att inte acceptera henne för den hon är.

Jag arbetar med mänskliga rättighetsfrågor genom ungdomsorganisationen Supermanprojektet och träffar därigenom tiotusentals tonåringar och unga vuxna varje år. Många jag möter berättar om kampen att våga ta steget och vara sig själv fullt ut. Även om acceptansen och öppenheten kring att prata om allas lika värde är mer utbrett i dag än när jag gick i plugget så är vi långt ifrån ett samhälle där vi alla behandlas med samma respekt.

Var fjärde homo/bisexuell tonåring uppger att hen försökt att ta livet av sig. Var femte HBTQ-tonåring har blivit utsatt för fysisk eller psykisk misshandel på grund av sin sexuella identitet. Att leva som öppet gay/bi/trans i Sverige är förmodligen mycket lättare i dag än för 25 år sedan, men personligen tittar jag mig tyvärr runt axeln och tänker till en extra gång innan jag håller min kärlek i handen. För även om vi i Sverige inte mött den enorma tragedi som utspelade sig i Orlando i helgen så möter jag hatbrott mot HBTQ-personer i Sverige varje vecka.

Okunskapen, fördomarna och därigenom även hatet är närvarnade i vår vardag.

Många gånger har jag hamnat i diskussionen huruvida jag som bög hamnar i helvetet eller inte. Många har ansett sig ha rätten att dela in mänskligheten i olika fack, där jag hamnade i ett lägre fack på grund av min läggning. Läggningen som jag aldrig valde. Läggningen som gud skapade mig med.

Så, till dig som delar, skriver och sprider dessa åsikter: tänk på att dina ord om att Gud skapade mig onaturlig och att jag inte ska ha samma rätt att älska den jag vill är minst lika farliga som en pistol. Dina ord träffar 16-åriga killar som kämpat i hela sitt liv om rätten att få vara den de är. Ditt hat och din okunskap får den 19 åriga flickan att inte orka längre. För hennes enda längtan är att vara "normal", något hon aldrig kommer kunna bli enligt dina fördomar.

Du håller i ett vapen som dödar. Det är inte en pistol. Det är din telefon. Snälla, sluta sprid hat och okunskap. Sprid kärlek, förståelse och respekt. ALLA ​förtjänar att få leva lyckliga som den de är. Alla.

Och till dig som kämpar. Du som knappt orkar mer snart. Till dig vill jag ropa från djupet av mitt hjärta: Håll ut! Det kommer bli bättre! Jag lovar!

I kärlek och respekt. Kram.

​​Andreas Jonsson

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hbtq