ÅSIKT

Gula båtarna räddar liv i oförsonligt hav

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: En sak vet jag att vi inte kan göra: vi kan inte lämna kvar dem till havs

Havet är oförsonligt mot de som inte är förberedda. Sjöräddningssällskapets projekt Gula båtarna försöker hjälpa till.
Charles W Bowen

DEBATT. Jag hörde en gång amiral Thad Allen, före detta befälhavare för USA:s kustbevakning, säga: ”Säkerheten för liv till havs är det allra viktigaste. Det väger tyngre än alla andra överväganden.”

De problem som uppstår på grund av den syriska flyktingkrisen är inte begränsade till landsgränserna. Det är för närvarande kris på Medelhavet. I slutet av december 2015 rapporterade FN:s flyktingorgan att över 1 miljon människor ankommer till Europa sjövägen.

Av dessa saknas 3 735 personer som tros ha drunktat.

Amiral Allen talade visserligen om kubanska migranter och verkställigheten av USA:s ”wet foot, dry foot”-policy, men jag tror att hans ord är lika tillämpliga på alla nödsituationer ”till havs”. Jag tillbringade en stor del av min 32-åriga karriär som kustbevakare i Södra Florida, på Bahamas och i Karibien.

Jag har personligen tagit hand om bokstavligen tiotusentals vattenburna flyktingar. För mig var detta den mest hjärtskärande av alla kustbevakningens uppdrag.

Havet är oförsonligt mot de som inte är förberedda, och flyktingar drivna av desperation är illa förberedda på kylan och de mörka och förrädiska förhållandena till havs

Jag bryr mig inte om vilka politiska, religiösa och andra åsikter du har när det gäller flyktingar – det stora antal män, kvinnor och barn som går förlorade till havs på Medelhavet är oacceptabelt. Regionens resurser inom sjöräddning är otillräckliga. Organisationer såsom Sjöräddningssällskapets projekt Gula båtarna försöker hjälpa till.

För att kunna fortsätta sin verksamhet är Gula båtarna-projektet i desperat behov av din hjälp. Föreningen AFRAS (Association for Rescue at Sea) har ingått ett samarbetsavtal med Sjöräddningssällskapet om att hjälpa till med projektet.

Som jag redan påpekat är jag agnostiker när det gäller politik som rör denna situation.

Jag har bättre förståelse än de flesta för de problem som ligger i otämjd immigration. Det slutliga omhändertagandet av de syriska flyktingarna utgör ett större problem än vad en enda nation kan klara av, men en sak vet jag att vi inte kan göra: vi kan inte lämna kvar dem till havs.

Charles “Skip” Bowen

Ordförande, Association for Rescue at Sea

Master Chief Petty Officer vid den amerikanska kustbevakningen (pensionerad)

ARTIKELN HANDLAR OM

Medelhavet

Debatt