ÅSIKT

Barnens bästa inte att bli familjeförsörjare

Slutreplik från Moderaterna om papperslösa och bidrag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Ett nej ska vara ett nej och ett ja ska vara ett ja, skriver Anna König Jerlmyr och Andréa Ström.

SLUTREPLIK. S-majoritetens beslut i Stockholms stad att ge ekonomiskt bistånd till barnfamiljer som inte sökt asyl eller fått avslag på sin asylansökan ger dubbla signaler och falska incitament.

Majoriteten hävdar att beslutet är för barnens bästa, men konsekvenserna är i stället de motsatta. Barn ska enligt barnkonventionen skyddas och inte göras till familjeförsörjare. Skälen till det är att barn ska vara barn och inte nyttjas av sina föräldrar.

Beslutet skapar incitament för föräldrar att leva i ett skuggsamhälle, det drabbar framför allt barnen när möjligheten till etablering och integration är obefintlig i Sverige. När majoriteten inte förmår att se baksidan av sitt beslut är det vårt ansvar att påvisa det.

Det vi har lärt oss efter flyktingkrisen 2015 är att vårt asylsystem och vårt humanitära ansvar måste vara hållbara. Vi måste som land ha kapacitet för att de människor som fått uppehållstillstånd ska kunna påbörja sitt nya liv i sitt nya land. Det är det mest humana, inte att ge de människor som har utvisningsbeslut eller inte sökt asyl falska förhoppningar.

Detta har även regeringen förstått och finansministern Magdalena Andersson (S) går nu till och med ut och säger att regeringen vill att människor ska söka asyl någon annanstans än i Sverige.

Samtidigt som finansborgarrådet i Stockholm stad öppnar upp för ett växande skuggsamhälle genom att försörja en grupp som inte får stanna kvar i vårt land.

Att som majoriteten påstå att barn fryser ihjäl är att försöka ta politiska poäng som inte har med verkligheten att göra. Kommunens ansvar är redan i dag tydligt: Att omhänderta barn som far illa och att även bistå med nödbistånd vid behov.

Att hävda att vi i dag inte har några skyddsmekanismer för barn är inte trovärdigt.

Vår absoluta uppfattning är att kommuner inte ska förstärka skuggsamhället, där människor redan idag far illa, genom att permanenta utanförskapet. S-majoritetens beslut underminerar rättssystemet, det kan få betydande och skadliga effekter när tilliten till vårt samhälle ifrågasätts. Vi ska inte ha olika lagar för olika grupper i samhället.

Ett nej ska vara ett nej och ett ja ska vara ett ja.


Anna König Jerlmyr, gruppledare och oppositionsborgarråd i Stockholms stad (M)
Andréa Ström, vice ordförande i socialnämnden i Stockholms stad (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.