ÅSIKT

Varför får man inte ligga på landsbygden?

Debattörerna: Vi kräver fler tåg efter midnatt och fler avgångar med nattbussar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT. Kollektivtrafiken i Sverige är inte anpassad efter våra behov. Vi vill att ungdomar ska få chansen att mötas från alla delar av landet, inte bara dem i ens eget område eller stad. Men när det inte går några bussar på helgen eller inga tåg efter midnatt begränsas den möjligheten.

CUF kräver därför fler avgångar efter midnatt med tåg och bussar – i hela landet.

Hela Sverige ska leva – dygnet runt. Människor av olika bakgrund och levnadsförhållanden ska kunna mötas. När sista bussen hem går mitt på dagen eller sista tåget hem avgår innan midnatt undviker många unga att träffa vänner i andra delar av ens region, och väljer istället att stanna hemma eller bara umgås med kompisar i sin egen stad och område. På så sätt befäster vi segregationen och begränsar människors sociala kontaktnät.

För ungdomar som bor och umgås med personer i innerstaden är det väldigt enkelt att ta sig hem från klubben, tinderhaffet eller kompisgänget. För ungdomar på landsbygden är det inte lika enkelt.

När sista bussen går klockan tre på eftermiddagen eller inte alls på helger är det inte så enkelt att dra hem någon om man inte ber ens föräldrar om skjuts. Då blir det sjukt svårt att få till det.

För att hela landet ska delta i den gröna omställningen måste färre människor vara beroende av bilen. Kollektivtrafiken måste kunna matcha sig med den frihet många känner med att ha en bil. Genom fler avgångar kvällar och helger kan fler ställa bilen hemma och kunna lita på att tåget eller bussen går när man behöver dem.

Det är inte lönt att investera i ett dyrt månadskort om man ändå inte kan använda det när man behöver det. Idag blir många unga hämtade eller behöver ta en taxi efter dess att sista tåget gått, vilket leder till fler onödiga resor. Kollektivtrafiken ska vara det självklara valet, oavsett tid på dygnet.

Framförallt vill vi att unga ska känna sig trygga om kvällar och nätter. När unga missat sista tåget hem sover en del på stationen. Det är varken tryggt, värdigt eller säkert. En del tvingas sova hos en person man inte känner speciellt väl.

Tjejer ska inte behöva sova hos killen man känner sig osäker kring, bara för att man missat sista tåget hem. Om man vill säga nej till sex för att åka hem ska den möjligheten finnas, vilket den inte gör om nästa tåg eller buss går först på morgonen. Allt för många väljer därför att dra runt på stan när man missat sista tåget. På ett tåg kan ungdomar känna sig tryggare än på en station i en främmande stad. Vi tänker inte kompromissa med ungas trygghet.

Vi vill att unga ska kunna ligga med personer i såväl i städerna som på landsbygden. Det är en frihetsfråga för många unga att kunna röra sig i hela sin region. Avgångarna ska vara anpassade efter medborgarnas behov.

Ungdomar i staden ska kunna ligga med en person som bor på landsbygden och vice versa. Därför kräver CUF att fler tåg ska gå även efter midnatt och fler avgångar med nattbussar. Det dags att prioritera vår trygghet.

Teodor Lundvall, Distriktsordförande CUF Skåne

Eva Mörtsell, Sexualpolitisk talesperson CUF


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Debatt

Cuf

Sexualitet