ÅSIKT

Popvänstern ett faktum, Berggren

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jag är stollig, dum och inkvisitorisk. Det tycker i alla fall journalisten Johan Berggren (Aftonbladet 27/6). Enligt honom placerar jag i min aktuella bok ”Popvänstern” oskyldiga kändisar i ett kollektiv som inte finns och som de därför inte kan anklagas för att ingå i.

Hur kan Berggren på allvar ifrågasätta att fenomenet popvänstern existerar? Har han inte läst en krönika eller hört en rocklåt under de senaste åren? Hans kritik blir inte mindre uddlös av att den kan riktas mot alla texter där ett kulturfenomen beskrivs. Jag pekar på centrala och perifera aktörer, tecknar vissa gemensamma och individuella egenskaper, ger mer eller mindre relevanta exempel som styrker tesen. Jag vill tydliggöra ett mönster, inte avslöja en konspiration.

Visst är steget mellan Fredrik Virtanen, Robyn och Lukas Moodysson stort. Men så har jag inte påstått att de svurit en ed över ett groggbord på Stureplan – bara att deras mer eller mindre genomtänkta vänsterposerande, sin gradskillnad till trots, är problematiskt och säger något om samhället. Till skillnad från bland andra Natalia Kazmierska (Expressen 19/6) och Wille Crafoord (Expressen 22/6), som konstruktivt har belyst vänsterslentrianens baksida, verkar Berggren dock ointresserad av att diskutera sakfrågan.

Samhället mår bra av radikaler som provocerar för att göra världen bättre. Men de flesta av de kultur- och mediepersoner som gillar att rabbla vänsterklyschor verkar mer intresserade av att höra sin egen röst än att förbättra världen. Det räcker ofta med att individuellt ”punktmarkera” dem för att under imagen blotta naiviteten och inkonsekvensen. Än värre kan man bakom talet om fred och frihet ofta notera en intolerans mot dem som inte uppfyller den politiskt korrekta mallen.

Berggren söker bevis för att fenomenet popvänstern existerar. Tja, hur vore det att läsa några krönikespalter, popstjärneintervjuer eller låttexter? Eller varför inte min bok?

Erik Zsiga (författare till Popvänstern)