ÅSIKT

Veckans nyheter och debatter i urval av debattredaktionen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vecka 36

På drift

Enigmat Håkan Juholt syns på radarn igen. Epilog: han sökte och fick bidrag för hela hyran, trots att han bara hade rätt till halva – exit som S-ledare. Efter detta debacle drog han ändå av hela beloppet i deklarationen, eftersom han jobbade med ”gamla mallar”. Gåtfullt. Samtidigt sa han i en intervju att han nu ska ut på en 25 månader lång valturné. Drygt två år?! Allt detta tjafs om lägenheten och så ska han inte ens bo i den?

Ett fall för rut

Den borgerliga regeringen vill införa subventionerad läxhjälp. Vi anar inspiration från supersuccén ”Downton Abbey”. Efter nannyn, som man redan får göra rut-avdrag för, ska alltså guvernanten ta över. I vinter sänder SVT säsong tre och om regeringen i vårbudgeten 2013 vill tillåta avdrag även för chaufför och påkläderska samt har en fotnot om vad som kan ingå i en ”footmans” sysslor – kom ihåg var ni hörde det först!

Mördande reklam

Förväntansfulla kröp vi upp i soffan då The Spiral hade premiär i söndags kväll. En ”transmedial dramaserie” som också ska bli ”ett värdefullt konstverk med kodnamnet ”The Spiral”. Vi borde förstås ha bytt kanal redan där. Och då hade vi ännu inte fattat att The Spiral med tillhörande onlinespel är en reklamkampanj för Europaparlamentet! ”Är detta det nya sättet att konsumera tv?” undrar SVT. Eh, näe. På söndag ser vi Agenda igen.

Flyga med tranor

Veckans mest fantasieggande nyhet var att president Putin i en vit dräkt och i ett motoriserat glidflygplan försökt leda en flock snötranor rätt. Rimligen har han en rätt späckad kalender och att snötranorna är en av bitarna i hans livspussel var oväntat. Men det kan ju aldrig vara fel som politiker att visa att man ömmar för vilda djur – vi ser nu fram emot att se andra världsledare simma med uttrar eller gympa med järvar.

DN:s dialektik

Minns ni teppanyakihällen? Den fanns i ett inredningsreportage i DN enligt vilken ”vindsvåningar har blivit ett sätt att leva”. Nå, i går drog DN pendeln 180 grader åt andra hållet när de tipsar om hur ”du inreder på 1840-talsvis”. Nej nej, tänk inte pottor, vägglöss och tbc utan handtryckta tapeter och animaliskt lim. Nu undrar vi bara: vad sjutton gör vi med teppanyakihällen? Kan man laga korngröt och spicken sill på den?

Debattredaktionen