Debattören: Inget fel på Centerns förslag om månggifte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Modigt av partiet att lyfta frågan att alla relationer inte ser lika dana ut

Annie Lööf borde stå upp för förslaget om att öppna för månggifte, anser dagens debattör.
Annie Lööf borde stå upp för förslaget om att öppna för månggifte, anser dagens debattör.

Det är rätt okomplicerat att leva i en tvåsam relation i Sverige i dag. Du behöver inte förklara för dina arbetskamrater vem du pratar om när du berättar om semesterminnen. Du behöver inte tänka dig för innan du tar din älsklings hand i din. Du kan prata om din familj utan risk att bli missförstådd.

Men om du bryter mot det normala, mot normen, det som anses vara “som det borde” - då är det en annan femma. Då kan du behöva tänka både en och två gånger över hur du gör och hur du beter dig och vad du berättar för att inte bli ifrågasatt.

Centerns förslag till nytt idéprogram sätter fingret på en sån normalitet som inte får ifrågasättas. Äktenskapet och tvåsamheten.  Att gifta sig är fortfarande kärlekens mål för många - och nu föreslås att den som vill ska kunna gifta sig med mer än en av sina kärlekar.

Just detta med månggifte har inte varit en särskilt het fråga bland mig och de av mina vänner som lever öppet polyamoröst (har flera samtidiga kärleksrelationer med allas medgivande). Vi pratar mycket om hur man kan berätta för sina föräldrar och sina barn att man är flersam, om hur man kan förhålla sig på jobbet för att kunna vara bekväm tillsammans med arbetskamrater - inte komma ut direkt, men ändå att slippa ljuga. Vi pratar om hur fint det skulle vara om alla barn kunde få ha tillgång till alla de vuxna de växer upp med - utan att separationer och skilsmässor bryter banden till plast- och bonusföräldrar. Vi pratar om hur tryggt det skulle vara om det var möjligt att skriva samboavtal på fler än två, att kunna stå fler än två på ett hyreskontrakt, att kunna bo många tillsammans eller bara nära men inte ihop. Några av oss drömmer också om att kunna gifta sig med ytterligare en av våra kärlekar - men det är inte nåt man riktigt vågar tro på.

Kort sagt - vi pratar mycket. Och vi inser att det kommer att ta tid att förändra den verklighet som vi lever ifrån att månggifte av vissa vantolkas som i det närmaste ett aprilskämt till att det är möjligt att skydda hela sin valda familj juridiskt och alla olika typer av stjärnfamiljer betraktas som likvärdiga kärnfamiljer. Jag önskar att fler kunde omfamna tanken att det som sker mellan samtyckande vuxna i deras nära relationer borde vara enkelt för andra vuxna att acceptera - även om de inte själva önskar liknande relationer. Tänk om flera familjer av stjärnfamiljsmodell skulle kunna bo tillsammans för att vara till stöd för varandra - och dessutom ha möjlighet att skydda den speciella familjekonstellationen och dess barn juridiskt.

Det känns skönt att det finns fler än vi som är personligen inblandade som ser de här frågorna som viktiga - förslag efter förslag kring en mer flexibel samlevnadsbalk läggs fram från olika partier i riksdagen och förslag till att utreda möjligheten till flera vårdnadshavare likaså.

Den traditionella kärnfamiljen kanske inte är det bästa alternativet för alla men många vill leva tillsammans hela livet och det ska de också få göra om det är det bästa för dem.

Jag tror att en mer flexibel samlevnadsbalk skulle göra det enklare att samarbeta kring barn och separation. Inte minst för att en sådan skulle göra att det inte längre var nödvändigt för vuxna att kämpa och slåss för att dela på två ynka positioner som “barnets viktigaste”.  Om familjer inte alltid måste se likadana ut ökar acceptansen för de familjer som ser annorlunda ut än min egen.

Maria Kedvall

Publisert: