ÅSIKT

Låt oss bestämma själva om vi ska äta flintastek

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Christofer Fjellner (M): Livsmedelsverket ska inte skylla sitt misstag på EU

För en tid sedan skrev Aftonbladet att svenska grillfavoriter som flintastek, fläskytterfilé och färdigmarinerat kött hotas av nya EU-regler. EU har uppdaterat definitionerna i tillsatsförordningen och det svenska Livsmedelsverket tar nu tillfället i akt och passar på att strama åt reglerna lite extra för produkter som myndigheten inte gillar.

Anledningen till att Livsmedelsverket gör detta är att de inte gillar att produkterna prepareras med saltvattenlösning. Men saltvatten är varken farligt eller förbjudet. Om det är så att Livsmedelsverket vill minska intaget av salt borde myndigheten ta ett helhetsgrepp mot saltet och inte rikta in sig på enskilda produkter som den av olika skäl inte gillar.

Många av oss skulle säkert må bra av att äta mindre rött kött. Rött kött ökar risken att dö i hjärtkärlsjukdomar eller cancer, och konsumtionen av rött kött har ökat i takt med att vi får det allt bättre ställt. Men människor kan och borde få ta ansvar för vad de äter själva. Vi behöver inte myndigheter som begränsar våra möjligheter att äta vad vi vill i folkhälsans namn.

Enligt Livsmedelsverkets tolkning av EU:s definitioner borde även rimmat kött, som julskinka, oxbringa och stekfläsk, förbjudas. Livsmedelsverket har dock valt att undanta dessa mer traditionella produkter från de nya reglerna, med motiveringen att det finns visst nationellt tolkningsutrymme att göra detta. Däremot vill myndigheten straffa ut mer moderna produkter, trots att det ger konsumenten ett bra och billigt alternativ till dyrare produkter, ökar förädlingsgraden och minskar mängden kött som slängs.

Det är tacksamt att skylla impopulära beslut på EU. Ofta är det befogat, som när det gäller förbudet mot böjda gurkor, surströmming eller nu senast olivolja. Men att skylla på EU kan också vara ett sätt för svenska myndigheter att undslippa kritik. För lika ofta som konstiga beslut kommer från EU är det faktiskt ett uttryck för att endast Sverige svenska byråkrater har. Inte sällan är det så att det är de svenska myndigheterna som passar på att skruva åt tumskruvarna lite extra när de har chansen.

Varje år säljs det tiotusentals ton flintastek och fläskytterfilé. Att plocka bort dessa produkter från butikshyllorna begränsar inte enbart konsumentens möjligheter att själv välja vad som ska ligga på grillgallret. När svenska myndigheter agerar på det här sättet skadar det svenskarnas syn på EU helt i onödan. Det finns mycket som behöver förändras i EU. Men i det här fallet är det Livsmedelsverket som måste erkänna sitt misstag och backa.

Christofer Fjellner