Publicerad:

Inget upprör mer än när feminister pratar fotboll

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sportredaktören: Kåmark är inte kvinnofientlig – men han var ingen bra VM-kommentator

När jag läser Håkan Säfström replik märker jag att han inte läst har ordentligt. Ingenstans i min text står det att man inte ska kritisera damfotboll. Jag är sportredaktör på tidningen Feministiskt Perspektiv och varje vecka skriver vi nyanserat och kritiskt om sport. Men jag vidhåller att Pontus Kåmark inte har varit en bra kommentator under detta VM. I synnerhet inte i matchen Sverige–USA. Min kritik delas av många andra, vilket framgår inte minst om man följer twitter.

Jag aldrig skrivit att Kåmark skulle vara kvinnofientlig. Säfström skriver att han tittade på matchen och anser att Kåmarks skildring var klockren. Han avslutar meningen med ”that's it”. Jag och Säfström har här olika uppfattningar, vilket är helt okej.

Jag delar inte heller Säfströms åsikt ”att man inte får säga att tjejer är dåliga”. Jag tycker att både dam- och herrlandslaget ofta får sig rejäla kängor utan att det blir det ramaskri.

Ramaskri blir det däremot när kvinnor i allmänhet och feminister i synnerhet har åsikter om fotboll. Det visar det enorma antal kvinnofientliga kommentarer som följt på min artikel.

Att Säfström hänvisar till sina döttrar undantar honom inte från den massiva hord av fotbollsfantaster som plötsligt anser sig kunna uttala sig om feminism, kvinnor och fotboll i samma andetag.

Sist men inte minst undrar jag vad handväskan har med saken att göra. Kanske skulle fler kvinnor bland kommentatorerna kunna råda bot på sådana sidospår – feminister eller ej?

Ida Ali-Lindqvist, sportredaktör på Feministiskt Perspektiv

Publicerad:
Publicerad: