Säg nej till gårdsförsäljning av alkohol

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Benny Haag, Spritpartiet: Det måste vara svårt för unga att få tag på sprit

I dag firas Valborgsmässoafton och därmed vårens inträde i Sverige. Ett firande som på senare år tyvärr fått en bitter eftersmak eftersom Valborg också är den största suparhelgen bland svenska ungdomar. Faktum är att många tonåringar upplever sin första fylla under just valborg vilket märks inte minst hos kliniker som Maria Ungdom i Stockholm.

Vissa vuxna kanske tycker att ungdomarnas drickande är harmlöst. Vem tar skada av att dricka vin i en park en vacker vårkväll? Men i alltför många fall har ungdomar svårt att hantera alkoholen och super sig helt enkelt redlösa. Flera av dessa kommer ikväll att förnedras genom att nerspydda tas om hand av socialtjänst och fältarbetare. Och de som har otur blir inte ens omhändertagna.

Ju tidigare barn och ungdomar börjar dricka alkohol, desto större är risken att deras alkoholkonsumtion leder till ett missbruk senare i livet. Självklart gäller inte detta alla, en del klarar sig alldeles utmärkt. Men det läskiga är att vi på förhand inte kan säga vilka som utvecklar ett osunt drickande och vilka som klarar sig. Ett slags rysk roulett med ungdomars framtid.

Närvarande och engagerade föräldrar är det absolut bästa sättet att skydda tonåringar från att konsumera stora mängder alkohol. Vi måste också begränsa ungdomars möjlighet att få tillgång till öl, vin och sprit. Därför är det oerhört förvånande att förslaget om så kallad gårdsförsäljning av alkohol har fått gehör hos flera partier i riksdagen. En utredning som just nu är ute på remiss föreslår att svenska och utländska

alkoholtillverkare ska få sälja öl, vin och sprit direkt till kunder via butiker som lika gärna kan ligga i stadskärnorna som i anslutning till en gård.

Under en period på 1960- och 70-talen genomfördes ett försök med mellanöl i svenska livsmedelsbutiker. Ett försök som fick till resultat att en hel generation svenska ungdomar söp som aldrig förr på det visserligen svagare, men ändå lättillgängliga ölet.

Förslaget att än en gång lätta på Systembolagets alkoholmonopol och gå så långt som att legalisera spritbutiker, om än med vissa förbehåll, öppnar för nygamla problem. Kommer en ny generation ungdomar att offras innan dessa butiker åter förbjuds?

Det finns inget harmlöst med tonårssupandet. Det är ett stort samhällsproblem som ägnas på tok för lite uppmärksamhet. I åtta av tio fall av våldsbrott finns alkohol med i bilden. Jag är realist och medveten om att samhället oavsett regelverk aldrig helt kan komma till rätta med detta problem. Men det innebär inte att politikerna ska kapitulera och i stället öka tillgängligheten på alkohol.

Benny Haag,

Spritpartiet

Publisert: