ÅSIKT

Varför får vi ingen hjälp av sjukvården?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Ingen vill ta ansvar för min vaccinskadade son

Foto: Jonas Bilberg
Eva Lennartsson tillsammans med sin son André, 14, som blev svårt sjuk efter vaccineringen mot svininfluensan.

Min son André, 14 år, tog sprutan mot svininfluensan den 28 oktober 2009. Han blev sjuk samma dag. På kvällen fick han krypande smärta i kroppen. Vi tänkte att det var en normal biverkning av vaccinet, men smärtorna försvann inte utan blev med tiden bara värre.

Tre veckor efter sprutan fick han sin första sömnattack. Sedan dess somnar André överallt. Han har somnat på kalas, hos läkaren, när han spelat dataspel online, hos sjukgymnasten – och i varmbadet på sjukhuset.

Förut hade André hög energinivå, nu orkar han ingenting. Han ligger mest hela dagarna på grund av alla smärtor.

Vi har uppsökt läkare ett antal gånger utan att André fått den hjälp han behöver. Han får ingen hjälp mot sina smärtor.

Först efter 16 månader fick vi remiss till en narkolepsiutredning som ännu inte är klar.

Hösten 2009 gick Socialstyrelsen ut med plan A – att vaccinera så många som möjligt mot svininfluensan.

Jag efterlyser plan B från Socialstyrelsen. För det måste ju ha funnits en plan för hur de skulle ta hand om dem som fick biverkningar av detta vaccin?

Eller hade de tänkt att allt skulle tystas ner? Att vi bara skulle finna oss i att det blev så här?

André lider fortfarande av smärtor dygnet runt i hela kroppen. Han klarar inte av skolan och har nu förlorat ett och ett halvt år i skolan. Han klarar heller inte av det sociala livet som är så viktigt.

Läkarna vill inte fortsätta utreda honom.

Är detta det som kallas vård? Att överge barnen och rycka på axlarna och säga ”Vi vet inte vad vi kan göra”.

Jag ville veta vem som bär ansvaret för att André ska få hjälp. Så jag mejlade till Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, och ville ha svar på mina frågor om vart jag ska vända mig – efter hans uttalande i ”Debatt” i SVT om att alla skulle få den bästa vården. Jag ville veta var den finns.

Jag citerar svaret jag fick av Anders Tegnell:

”Hej

Tack för ditt mail. Utan att jag kan uttala mig om varken orsaker till din sons problem eller om vården han fått är det förstås så att alla i Sverige ska erbjudas vård för de sjukdomar eller besvär man har. Detta är helt oberoende av orsakerna till besvären. Är du inte nöjd med den vården ni fått finns flera sätt att klaga som ditt sjukhus eller landsting kan upplysa dig om så jag föreslår att du i första hand vänder dig dit.

Du får gärna återkomma om du har fler frågor.

Anders Tegnell”

Jag blev så arg när jag läste svaret. Jag tycker att det var ett fruktansvärt dåligt svar när han bara bollar tillbaka ansvaret till landstinget. Jag är besviken på att Socialstyrelsen inte tar sitt ansvar och försöker hjälpa till när jag frågar var min son kan få vård.

Jag kräver att detta tas på allvar.

Sjukvården måste börja ta ansvar för vaccinbiverkningarna, lägga ner prestigen och remittera de drabbade till specialistmottagningar.

Socialstyrelsen måste gå ut med denna information till sjukvården – och kräva att landstingen börjar samarbeta sinsemellan när det egna landstinget inte kan erbjuda någon hjälp.

Eller är det meningen att vår son ska ligga och lida i det tysta?

Eva Lennartsson