Vi har grillningen i blodet – allihop

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Matskribenten: Våga ta plats vid glödbädden i sommar kvinnor!

I minst 300 000 år har människan grillat.
I minst 300 000 år har människan grillat.

Varje grillsäsong får den ny glöd i media. Diskussionen om hur männen regerar vid grillen och att det är dags för kvinnorna att ta ett hårt tag om grilltången.

Vadå? I min värld hoppades och trodde jag att vi inte ens hade släppt taget. Att det här med mannen som tänder grillen, står med grilltång i högsta hugg och vänder på biffen alltmedan kvinnan fixar sallad och sås, bara är en uppfattning som vi gillar att odla.

Tja, tar man sig en titt in i restaurangköken kommer man förvisso snart att inse att det trots allt är så att kallköken domineras av kvinnor, medan de manliga kollegorna oftare står vid grillen i varmköket.

Och det ÄR faktiskt så att det är männen som står för shoppingen när det är dags för ny grill på verandan.

Men oavsett vilket vill jag någonstans tro att det inte bara handlar om den stereotypa köksuppdelningen mellan man och kvinna. Själv hävdar jag nämligen att grillning hör till den mest primära matlagningen.

Enligt Illustrerad Vetenskap börjar människan tillaga sin mat över eld någon gång mellan 800 000 och 300 000 år f Kr. Detta efter att man, förmodligen av misstag, tappat ett köttstycke i elden och upptäckt att det blev både godare och mer lättuggat. (Nu hävdar kanske någon att den klumpiga förfadern var just en man?)

Jag vill någonstans tro att vi allihop har grillningen i blodet, precis som vår drift att odla, plocka svamp och bär, fiska och jaga. Kvinnor och män.

Ändå gör branschen sitt bästa för att göra grillningen mer ”kvinnlig” genom färg och blingbling. Allt från grillar i knalliga färger, pastellfärgade grilltänger och pimpade grillöverdrag. Kul, javisst, och absolut något jag lätt faller för. Men jag går lika gärna i gång på avancerade rökgrillar och rostiga hemmabyggen med rökventiler och specialbyggda gallerkonstruktioner för ribs, dancing chicken och sextimmars-grillning av oxbringa.

Jag vill nämligen inte tro att det är prickiga klotgrillar som är avgörande när det är dags för grillningen att bli könsneutral.

Jag tror snarare att det är med grillningen som med resten av köket. Vi har tappat det där livsnödvändiga självförtroendet när det kommer till matlagning. Det som förr i tiden kom med modersmjölken, eller åtminstone med kökssysslorna efter skolan eller under tv- och datafria kvällar i köket.

Och kanske är det så att den bristen på självförtroende avspeglar sig i våra topprenoverade kök, vårt evinnerliga intag av färdigrätter och genvägsmiddagar och, just det, på våra imponerande maskinparker när det kommer till grillat.

Tro mig, du klarar dig alldeles utmärkt med en bra kniv, en kolgrill och bra råvaror att lägga på gallret.

Lisa Lemke

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN