ÅSIKT

De som inte blev ministrar...

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Johan Pehrson, folkpartist och ordförande i justitieutskottet, blev inte minister. Han såg väldigt bedrövad ut där han satt i riksdagsbänken i fredags under Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring. Även om regeringsförklaringen var deprimerande lång var det nog vetskapen om att han körde mot rött och förlorade chansen att bli justitieminister som var värst för Pehrsson. Med tanke på att det är Beatrice Ask som i stället fick jobbet finns det all anledning för honom att gråta. Hon är den nya regeringens svagaste kort.

Inte heller Karin Pilsäter fick någon ministerpost. Även hon har haft det lite trassligt under det gångna året.

Gräsligt synd var det att inte Solveig Ternström blev kulturminister. Där kan vi gråta, eftersom det inte direkt vimlar av dynamiska centerpartister. Exempelvis valde centerpartiet den alltid mycket sura Åsa Torstensson till att ingå i regeringen. Varför då då?

Bland alla moderater som inte fick vara med är det mest synd om Tove Lifvendal, den före detta påstridiga MUF-ordföranden som faktiskt var med och bokstavligen kastade ut bromsklossarna i partiet efter förra valnederlaget. Hon borde ha fått ansvar för demokratifrågorna.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM