ÅSIKT

Hur kan vi ha gått upp 4 260 ton?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Det är dags att banta! Vi svenskar har gått upp 4 260 ton över jul. Det motsvarar 2 800 flodhästar eller 1 400 elefanter.

Hur är det möjligt, det är ju bara frågan om någon vecka? Till slut bli man ju mätt. Men det kanske är det lilla extra som många unnar sig. Godis och kakor gillar jag och så mackor. Det är ju bland de värsta man kan äta.

Men för att orka äta måste vi röra på oss. Jag har ätit, men jag har gått också. Långa promenader.

Det råder ingen tvekan om att vi svenskar blir allt mer överviktiga. Det är inte bra för hälsan och på lång sikt blir det dyrt också för sjukvården. Det finns redan idag vissa ”experter” som anser att rökare och överviktiga ska få betala sin egen sjukvård. Argumentet är att folk ska ansvara för sina egna handlingar och ta konsekvenserna av dem.

Jag håller inte med, men är fullt medveten om att samhällsklimatet hårdnar. Redan i dag är det stora inskränkningar till exempel i försäkringar om folk inte är ”friska” praktexemplar.

Själv använder jag inte vågen. Jag använder mina kläder som måttstock och strävar efter att inte behöva köpa större storlekar. Men skenet kan bedra. Särskilt som storlekarna ska göras större.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM