Debatt

Lyssna på folket – vi behöver lämna EU

Debattören: Hotet om utträde är Vänsterpartiets starkaste kort, Sjöstedt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Swexit” är inte realistisk inom en överskådlig framtid, men det vore förödande om Vänsterpartiet nu skulle ”pausa” den grundläggande kritiken mot EU, skriver   Ana Süssner Rubin.
”Swexit” är inte realistisk inom en överskådlig framtid, men det vore förödande om Vänsterpartiet nu skulle ”pausa” den grundläggande kritiken mot EU, skriver Ana Süssner Rubin.

DEBATT

DEBATT. I helgen avgörs om också det sista riksdagspartiet släcker sin grundläggande EU-kritik. Det progressiva svenska EU-motståndet riskerar att förlora sin parlamentariska röst om Vänsterpartiets toppar får som de vill.

Jonas Sjöstedt har gått ut och förklarat att Vänsterpartiets mål i EU-valet är att ”rädda klimatet och bekämpa rasismen i EU”. Det är två viktiga målsättningar. Men Sjöstedt väljer att bortse ifrån det som jag alltför ofta möter i mitt arbete som fackligt företrädare.

I vårt land har jobben blivit otrygga, allt fler människor som utnyttjas som underbetald arbetskraft. Vi som jobbar fackligt ser hur EU-rätten begränsar våra möjligheter att förhindra lönedumpning. De här försämringarna för vanliga människor är en direkt effekt av EU:s nyliberala, grundlagsfästa politik.

Denna politik slår särskilt hårt mot kvinnor och svenskar med utländsk brakgrund. I stället för att hålla ihop i arbetarrörelsen ställs vi mot varann.

Jag vill att Vänsterpartiet fortsätter vara en röst för alla som ser EU som ett hot mot den nordiska välfärdsmodellen och den svenska alliansfriheten. En röst för alla som vill se ett internationellt samarbete som bygger på mänskliga rättigheter, klimaträttvisa och solidaritet i stället för kapitalintressen, stormaktspolitik och militarisering.

Vi har tidigare drivit på i EU för att förbättra det som förbättras kan. Eva-Britt Svensson kombinerade sitt mandat i EU-parlamenetet med engagemang i Folkrörelsen Nej till EU, samtidigt som hon var ordförande i EU:s jämställdhetsutskott och hon fick igenom väsentliga förbättringar där. Hon är ett bevis på att det går att hålla två bollar i luften.

Men i dag ser vi hur kvinnors rättigheter åter motarbetas i EU. Vi fortsätter driva på för kvinnors rättigheter. Men vi ska inte vara naiva. Det är just i den här övertron till EU som jag tycker att en del i mitt parti går lite vilse. Därför ställer jag upp som kandidat i EU-valet.


Vi behöver inte Fort Europa, vi behöver bygga internationell solidaritet. EU är en möjlig arena, där vi givetvis ska kämpa för att få igenom radikala och systemkritiska reformer, inte minst på klimatområdet och inom arbetsrätten. Vi ska driva EU så långt det går åt vänster, men vi ska inte tillskriva unionen en potential den inte har.

Därför behövs ett kritiskt vänsterparti. Lobbyisternas EU är knappast den arena som vi borde lägga vårt största hopp på. Där skapas direktiv av marknadsliberala kommissionärer och där blockeras nödvändiga politiska lösningar av enskilda reaktionära, till och med högerextrema medlemsländer och dess regeringar.

Vi borde därför satsa på att se till att frigöra oss från allt detta – och det innebär att lämna EU på sikt. För att det ska bli möjligt behöver vi hålla den grundläggande, systemkritiska EU-kritiken levande.

”Swexit” är inte realistisk inom en överskådlig framtid, men det vore förödande om Vänsterpartiet nu skulle ”pausa” den grundläggande kritiken mot EU. Då ökar risken att nationalisterna tar över EU-motståndet, till slut också i Sverige. Jag vägrar lämna walkover till dem!

Jag vill locka alla vänster-EU-motståndare till valurnorna. De förtjänar ett parti som representerar deras kritik mot EU. De ska inte behöva bevittna att ytterligare ett riksdagsparti lägger denna grundläggande kritik ”åt sidan”, för att till slut glömma den helt.

Den som ogillar att allt mer inflytande flyttas från folket, den som vill motverka den överstatlighet EU går mot; den ska skicka en EU-motståndare till Bryssel.

En duktig förhandlare är beredd att lämna förhandlingsbordet om inte grundläggande krav om demokrati och välfärd efterlevs. Jonas Sjöstedt har sagt att Vänsterpartiet ska förändra inifrån, vrida EU åt vänster.

Om vi ska lyckas med det ska vi inte släppa vårt starkaste kort, nämligen hotet om utträde.


Ana Süssner Rubin, ordförande Vänsterpartiet Skåne och kandidat till EU-listan


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

SD: Därför ändrar vi vår EU-politik

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

EU

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt

EU-valet