Tvinga inte barnen att klä sig efter kön

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Förlegade könsroller förstärks genom stereotypa barnkläder

Butikerna har stort inflytande över vad barnen bär för kläder, skriver debattören.
Butikerna har stort inflytande över vad barnen bär för kläder, skriver debattören.

Fortfarande år 2010 råder en oskriven lag om vilka kläder små flickor respektive pojkar ska bära. På pojkavdelningarna i de flesta affärer hänger kläder i mörka färger: svart, brunt, blått. Kanske kan man hitta en röd eller vit tröja om man har tur men då såklart med ett tufft tryck på i form av monster, spindelmannen eller en cool bil.

På flickavdelningen hänger de färgglada figursydda modellerna med paljetter, spets, glittertryck och gulliga texter.

Det är dags att sluta forma våra barn efter mallar där bara två möjligheter finns. Låt alla barn oavsett kön välja mellan alla färger. Ingen ska behöva bära kläder från "fel" avdelning. Flickor som pojkar borde få känna sig söta ibland, och tuffa ibland.

Barn som inte kommit in i puberteten har ju likadana kroppsformer och därför ter det sig absurt att kläderna som skapas har olika passformar utefter vilket kön det lilla barnet har.

Butikerna har stort inflytande över vad barnen bär för kläder. Vad de säljer köper de flesta föräldrar. Vissa bojkottar de stora klädkedjorna på grund av barnklädernas uppdelning, men alla har inte råd att välja bort exempelvis H&M, Lindex och Kappahl till förmån för butiker med unisexplagg eftersom priserna skiljer avsevärt.

Vi föräldrar är inte dumma och vi behöver inte hjälp att välja vilka färger och former barnkläderna till våra barn ska ha. Ett förslag är att hänga alla plagg av samma sort tillsammans oavsett färg eller modell. Alla tröjor för sig, byxor för sig och så vidare så kan vi föräldrar välja fritt vilka färger och material vi vill köpa utan att behöva känna att vi gör fel då vi köper från flickavdelningen till våra pojkar och tvärtom.

Jag tycker det är unket att på detta sätt bibehålla förlegade könsroller att jag har startat en namninsamling. Över 1500 personer har skrivit på så här långt och visar med det att indelning av barnkläder efter kön borde tillhöra det förgångna. Namninsamlingen ska skickas till berörda butiker.

Skriv på du med för att låta barnen själva få välja ut sin favoritfärg!

Nina Ruthström

Publisert: