Debatt

Terrordådet bevisar att hat föder hat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Farida al-Abani, Nacka om självmordsbombaren

Öppenhet, givmildhet och tolerans är vägen ut ur den onda cirkel av hat som terrorattentatet är ett tecken på, skriver Farida al-Abani.

Vill egentligen säga mycket. Vill skriva en hel bok om känslorna jag hade i lördags natt när jag hörde om det som hänt. Det har jag dock ej ork eller tid för. När jag sedan läste att han som hade sprängt sig själv hade arabiskt och muslimskt ursprung, precis som jag själv, just då ville jag lägga mig i fosterställning och bara skrika ”men åhh” och ”varför var du inte från en okänd ö med en okänd religion?”.

Den sjuke självmordsbombarens handling som ännu förlamar mig är ett tydligt resultat av att hat föder hat. Det är inte svårare än så. Samma sak gäller våld och alla andra onda samt goda handlingar. Hade ingen hatat Vilks teckning av Profeten Muhammed så hade Lars i dag kanske gått på a-kassa och varit okänd. Men det var vissa enstaka så kallade muslimer, som valde att hata och våldföra sig, som gjorde Lars och hans teckningar så kända.

Självmordsbombaren är en av dem som valde ilskan och våldet – i stället för att ignorera teckningarna och se till det faktum att han vet att hans profet inte är en rondellhund. Dessa handlingar har inte gynnat de ilskna så kallade muslimerna, utan enbart gjort motståndet mot dem större.

Att han kallade sig för muslim är djupt beklagligt då alla muslimer vet att självmord är något som går emot religionens alla grunder. Det han måste ha känt, från det jag kan utläsa av hans brev, är att han själv kände sig förtryckt och kränkt samt att det sker orättvisor i vår värld. Men vad ger hans dåd för resultat för oss andra som är kvar och vill leva fridfullt? Jo, vi lär förtryckas ännu mer, vi lär stämplas som terrorister ännu hårdare på våra redan ärrade pannor. Och vad lär det i sig resultera i? Ja, som några av er redan hunnit gissa så kommer det leda till att ännu fler blir aggressiva och går med i terrornätverk. Kriget mot terrorism är piken av detta. Jag betvivlar att antalet terrorister minskat efter 11 september, tvärtom så visar siffror på att detta har ökat. Problemet är att kriget mot terrorismen främst bekämpar cancern, och lägger mindre fokus på vad som har lett till den.

Modellen är enkel, lösningen likaså: öppenhet, givmildhet och tolerans. Men frågan är vem som vågar ta steget tillbaka och inte låta denna onda cirkel fortsätta. Det har vi alla ett ansvar för att göra. Vi måste sansa oss och inte handla i panik, och i stället se till logik. Fördomar kan vem som helst besitta, men riktig kunskap är något för få söker.

Farida al-Abani

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Samhälle

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle