Debatt

LCHF är inte farligt för hjärtat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Annika Dahlqvist, läkare, förespråkar en diet som är rik på fett men fattig på kolhydrater.
Annika Dahlqvist, läkare, förespråkar en diet som är rik på fett men fattig på kolhydrater.

DEBATT

Karin Schenck Gustafsson har i Aftonbladet den 31/3 uttalat sig att LCHF ( Low Carb-High Fat) skulle orsaka ökad risk för hjärtinfarkt. Detta baserar hon på erfarenheten att en av hennes patienter som ätit LCHF fått hjärtinfarkt, och då uppvisade höga kolesterolvärden.

Om man ska ta reda på huruvida det är LCHF, med naturliga fetter – eller lågfettkost, med margariner - som ger högsta risken för hjärtinfarkt, måste man göra riktiga jämförande kontrollerade studier. Det är helt ovetenskapligt att ta ett enstaka exempel som bevis för något.

En sådan jämförande studie finns det: Karlshamnsstudien. Där tittade man på långtidsresultatet avseende hjärtsjukdom hos överviktiga typ 2-diabetiker. Lågfettgruppen fick hjärtsjukdom i 80 procent medan ingen i lågkolhydratgruppen fick det, inom 3,5 år.

Den stora kontroversen är förstås inställningen till det mättade fettet – huruvida det är farligt eller ej.

Flera professorer, till exempel Göran Berglund, Peter Nilsson och Fredrik Nyström, har under de senaste åren deklarerat att mättat fett inte är farligt. Det innebär då att naturligt mättat fett, som smör, inte är farligt för hjärtat. Även internationellt har denna kunskap publicerats.

Svenska Socialstyrelsen bedömde 2008 att mina kostråd inte var farliga för hjärtat.

Genom omfattande kommunikation via internet har vi fått många rapporter från personer som haft en eller flera tidigare hjärtinfarkter, men som inte fått flera sedan de övergick till LCHF.

De som nu, av Karin Schenck Gustafsson, blivit oroade för att LCHF skulle vara farligt för hjärtat, kan lugna sig med att hon inte har något vetenskapligt underlag för att påstå detta. Det måste vara gammal prestige som driver henne. Det är inte lätt att erkänna att de kostråd man har gett under 40 år snarast har gjort människor sjukare än friskare.

Annika Dahlqvist

Läkare

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt