Följ med till Afghanistan, Jan Guillou

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Aftonbladets kolumnist Johanne Hildebrandt svarar Guillou

Till min stora förvåning ser jag att Jan Guillou påstår att jag är en entusiastisk anhängare av kriget i Afghanistan eftersom jag tycker det är viktigt att stötta de svenska soldaterna.

Det är inte första gången Guillou slarvar med sanning och fakta, han har förvrängt mina ord förr.

I en kolumn den 4/10 2009 skrev jag:

”Oavsett vad man tycker om insatsen i Afghanistan förtjänar soldaterna all respekt, de har riskerat sina liv när de försökte göra en insats i världen.”

Den 6/12 2009 förvandlar

Guillou detta till:

”..bombliberaler som Expressen och somlig ”krigsreporter” försöker blanda bort korten när de kampanjar för stöd till ”våra pojkar” i Afghanistan. Det är renodlad amerikansk retorik – att det är förräderi att kritisera kriget.”

Det är tråkigt med denna lättsinniga ställning till fakta, för självklart ska kriget diskuteras och kritiseras, likaså politikernas påståenden och bakomliggande syften, något annat har aldrig påståtts.

Jag är personligen inte alls säker på att den korrupta regeringen i Kabul kommer att lyckas att etablera någon form av stabilitet i Afghanistan så att ISAF-trupperna kan åka hem. Men om de 42 länder som i dag befinner sig i Afghanistan på FN-mandat skulle dra sig ur just nu kommer inbördeskriget att bryta ut igen och talibanerna, en religiös diktatur, ta över landet.

Är det bättre?

Jag vet faktiskt inte, men det är min rätt att resonera om saken utan att utsättas för Guillous låga personangrepp. En vuxen man borde kunna visa större värdighet och inte ägna sig åt billig pajkastning när ämnet är så viktigt.

Nu beror Guillous brist på nyanser och argument förmodligen på att han inte besökt Afghanistan, vilket är synd. Vänsterns perspektiv är oerhört viktigt, ett besök i verkligheten hade gett tyngd åt deras argumentation och kanske hade de också fått nya insikter eller hittat konstruktiva lösningar.

I onsdagens ”Kvällsöppet” erbjöd jag Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde och Lars Ohly att resa med mig till Afghanistan, som de aldrig besökt. Guillou är självklart också hjärtligt välkommen att följa med och bo hos afghanska familjer, träffa hjälparbetare och åka på patrull med de svenska soldaterna.

För det är som Marcus Birro säger: ”Att uttala sig om kriget när man inte har varit på plats är som att recensera en bok som man inte har läst.”

Publisert: