Nu kommer det svenska app-undret

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Henrik von Sydow (M): Öppenhet på internet är ett svenskt handelsintresse

När Apples VD Steve Jobs lanserade den nya versionen av Iphone strödde han lovord över alla nya, heta applikationer som skapats i Sverige. När den amerikanska börsen Nasdaq skulle utveckla nya appar anlitades unga svenska entreprenörer. Sverige har en otrolig utvecklarkraft och briljanta innovationsföretag. För alla som undrar: Här finns framtidens jobb.

Det bubblar just nu av framgångsrika svenska app-tillverkare. Framtidens jobb finns i svenska företag som till exempel Apegroup, Appcorn, the Mobil Life eller Crystal Code som tillverkar de program som använder oss av i mobiltelefonerna – matrecept, lägenhetsannonser, reseguider eller nyheter. Och efterfrågan är enorm; bara i januari laddades tre miljarder program ned från Iphones programbutik App store.

Det finns fler förklaringar till att Sverige står på randen till ett app-under. Iphone har fått ett fantastiskt genomslag i Sverige. Där marknaden är stark finns också utvecklarna, innovationerna och idéerna.

Sverige avreglerade tidigt sin telemarknad. Här finns nu fler mobiltelefoner än invånare, vilket vi inte kan säga om många länder. Vi använder internet mer än nästan något annat land. Här finns ett frimodigt företagande i form av de ”internetnördar” som nu med stor talang och en liten laptop driver företag från Stockholms caféer, hotellobbys eller hos inkubatorer som ser det digitala samhällets möjligheter.

Det är tecken i samtiden som skvallrar om var jobben i framtiden kommer att växa. Tjänster och innehåll på internet är ett område med en superpotential skapa nya jobb i Sverige. Värdet av internet växer snabbt och exponentiellt i takt med att allt fler människor, allt fler funktioner och innovationer kopplas upp och ihop med nätet.

Just att värna öppenhet på internet är därför ett svenskt intresse. Vi ska ta fajt mot tilltagande censureringar, blockeringar och så kallad onlineprotektionism. Öppenhet och rättssäkerhet på internet är viktigt för vår demokrati – och det är också ett viktigt intresse för Sveriges framtida växtkraft och svenska jobb.

Det ger oss förutsättningar att vara en attraktiv hamn i den växande internetekonomin. Frågor om öppna informations- och distributionskanaler över internet – och mekanismer för att stoppa Kinas så kallade onlineprotektionism – är ett viktigt och växande svenskt handelsintresse. Vi vinner på öppenhet – också på internet.

Alliansregeringen har gjort mycket för att underlätta för människor att förverkliga sina idéer. Framtidens företagarpolitik måste öppna upp möjligheter för framtidens företagare att snabbt växa på en både globaliserad och digitaliserad marknad. Vi ska ha tillgång till snabbare, säkrare och bättre elektronisk infrastruktur – Sverige ska ha bredband i världsklass. Vi ska stärka möjligheterna att agera som riskkapitalist för att därmed ge människor större möjlighet förverkliga sina affärsidéer. Det ska vara möjligt att bli rik på uppfinningar, innovationer och entreprenörskap i Sverige.

Tillsammans med att värna ett öppet internet är det reformer som gör Sverige till en mer attraktiv hamn i den växande internetekonomin och som öppnar för mer av svenska app-under, framtidens jobb och morgondagens exportsuccéer.

Henrik von Sydow

Riksdagsledamot och Moderaternas

talesman i internet- och teknikfrågor

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN