Förstå hedersvåldet – innan SD tar över

Debattörerna: Snälla Löfven, fler flickor får inte könsstympas, oskuldstestas eller hedersmördas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att den svenska integrationspolitiken är misslyckad har inte bara skapat hedersvåld och jihadister utan också hjälpt SD in i riksdagen, skriver debattörerna.
Att den svenska integrationspolitiken är misslyckad har inte bara skapat hedersvåld och jihadister utan också hjälpt SD in i riksdagen, skriver debattörerna.

SLUTREPLIK. På grund av hetskampanjerna mot förortsfeministen Amineh Kakabaveh (V) påminde vi om en rad medeltida företeelser som skadar bilden av det mångkulturella samhället. Rinkebypolitikern Kahin Ahmed (M) säger att vi har ”vilselett debatten”.

Nej, vi har skiftat fokus. Att debattera en påhittad rasisthistoria är lika klokt som att påstå att fåren har ätit upp vargen. Absurt.

Traditionalister fortsätter att jaga förortsfeminister och håller tyst om hedersförtrycket mot hundratusen invandrarungdomar.

En gynekolog uppger att hon har gjort hundratals oskuldstester i Rinkeby och reaktioner kommer från högsta internationella forum men inte ett ord från Rinkebypolitikern. ”Det är ofattbart att detta händer i ett land som Sverige som spelar en ledande roll som en beskyddare av kvinnors rättigheter. Jag är chockerad” säger Liesl Gernholtz på Human Rights Watch, likaså FN experten Yakin Erturk. Chockerad? Redan 1999 rapporterade professor Marc Bygdeman att han syr ihop hotade flickors mödom – som inte finns.

Visst är det klart att rasistiska hot mot invandrare är vedervärdiga. Men vi anser att könsapartheid och hedersetik – som knyter släktens heder till det föräktenskapliga oskuldskravet på döttrar – också är en form av rasism.

Stormarna i vattenglaset kring Kakabavehs Facebook-misstag synliggör konflikterna mellan traditionalister och förnyare. I femton år hör vi att integrationspolitiken är misslyckad och det har inte bara skapat hedersvåld och jihadister utan också hjälpt SD in i riksdagen. Ju svårare konflikter mångkulturalismen genererar desto flera röstar på de invandrarfientliga.

Ändå finns inte ens en integrationsminister med ansvar för denna ”stoppa huvudet i sanden politik”. Nu sätter vi vårt hopp till statsministern.

Snälla Stefan Löfven! Vi ber dig att ordna en tredagarskonferens till minnet av Fadime Sahindals vädjan om ”lika rättigheter för invandrartjejer” för att tala med oss tillsammans med representanterna för moskéer och ortodoxa kyrkor vilka sanktionerar oskuldsetiken.

Efter dessa tre dagar skulle Du kanske inse behovet av tre integrationsministrar:

• En med ansvar för att avskaffa invandrarnas eviga överrepresentation bland arbetslösa.

• En med ansvar för att bygga bort våra manliga enklaver där könsapartheid är vardag.

• Och framförallt en tredje, en förortsfeminist, med ansvar för värdegrundsfrågor för att uppfylla Fadimes krav på lika rättigheter.

Hedersetiken är inte genetiskt medfödd och lösningen börjar med president Habib Ben Ali Bourguibas krav på männen och deras samfund för att släppa myten om mödomshinnan (1964). Detta stöddes av ingen mindre än Wilhelm Mobergs dotter, författaren Eva Moberg, en av de få ledande feministerna som vågade utmana kulturrelativister.

Hoppas Du agerar innan flera flickor könsstympas, oskuldstestas, hedersmördas eller nästa jihadist spränger sig på Drottninggatan. Och innan SD får ännu flera väljare – till följd av samma ”misslyckade” integrationspolitik.


Maria Rashidi, ordförande Kvinnors Rätt
Nätverket mot hedersrelaterat våld – via styrelsen, Samiran Ishak
Meheret Dawit, Eritreanska kvinnoföreningen för integration


Läs debattartikeln ”Sverige – ett paradis för hederskulturer”
Läs repliken ”Ni försöker bara vilseleda debatten”


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: