Debatt

Dagens moderater är inte längre liberala

Slutreplik från Märta Stenevi om synen på SD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För bara några år sedan tror jag att M hade kunna möta oss i många frågor. Men de tidigare nya moderaterna är inte liberala längre, och det enda som är nytt är kramandet av främlingsfientliga nationalister. Slutreplik från Märta Stenevi.
För bara några år sedan tror jag att M hade kunna möta oss i många frågor. Men de tidigare nya moderaterna är inte liberala längre, och det enda som är nytt är kramandet av främlingsfientliga nationalister. Slutreplik från Märta Stenevi.

DEBATT

SLUTREPLIK. Det fanns en tid när Miljöpartiet gjorde upp med Moderaterna i flera frågor. Det gällde till exempel migrationspolitiken när vi tillsammans införde särskilt ömmande skäl så att fler kunde få stanna i Sverige, och den grundlagsreform för stärkta fri- och rättigheter som Gunnar Strömmer pekar på

De uppgörelserna drevs fram av en stark övertygelse om styrkan i fria individer och ett öppet samhälle, där alla som lever i Sverige ska göra det på lika villkor. Den övertygelsen är lika stark hos Miljöpartiet i dag som den var då. 

Vi vill fortsätta satsa på en innovativ industri som kan vara föregångare i världen, så som Industriklivet möjliggjort för investeringarna i Hybrit och Northvolt. 

Vi vill att den som står långt ifrån arbetsmarknaden ges utbildning och arbetsträning för att så fort som möjligt kunna stå på egna ben och med en självständig försörjning. 

Och vi vill att de som skjuter, slår, hotar och våldtar sätts bakom lås och bom, samtidigt som samhället skjuter in de resurser och den kunskap som krävs i skola och socialtjänst för att ingen pojke ska växa upp och bli en man som slår, skjuter eller våldtar.

För bara några år sedan tror jag att Moderaterna hade kunna möta oss i många av de här frågorna. Men de tidigare nya moderaterna är inte liberala längre, och det enda som är nytt är kramandet av främlingsfientliga nationalister.   

Miljöpartiet är och kommer fortsätta vara en grön elefant tills den dag vi uppnått ett hållbart och jämlikt samhälle. Men ett fritt och öppet samhälle kan bara byggas tillsammans med partier som delar drömmen om ett sådant. 

Frågan är vad en konservativ regering som är beroende av nationalister kommer drömma om.


Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Märta Stenevi

LÄS VIDARE

DEBATT Motståndet mot SD är inte ett politiskt spel

ÄMNEN I ARTIKELN

Märta Stenevi

Miljöpartiet

Moderaterna

Gunnar Strömmer