Debatt

Det är ju ni som sparar på kvinnors hälsa, M

Replik från Vänsterpartiet om jämställdhetspolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är Moderaterna som skär ner på kvinnors hälsa i regionerna. Om ert parti menar allvar med sitt engagemang måste de här nedskärningarna upphöra omedelbart. Och det gäller i hela landet. Replik från Ulla Andersson, Clara Lindblom och Jonas Lindberg, Vänsterpartiet.
Det är Moderaterna som skär ner på kvinnors hälsa i regionerna. Om ert parti menar allvar med sitt engagemang måste de här nedskärningarna upphöra omedelbart. Och det gäller i hela landet. Replik från Ulla Andersson, Clara Lindblom och Jonas Lindberg, Vänsterpartiet.

DEBATT

Personalen på Södersjukhusets kvinnoklinik ombads för två veckor sedan att spåna på alla sätt som de kan spara pengar. Eftersom det nästan inte finns något kvar att spara på varierade idéerna mellan att ta bort paprikan från ostmackan som de födande kvinnorna får, till att minska på tvätt av nedblodande lakan och dra in på smärtlindring.

Personalen, som redan pressats till gränsen av nedskärningar, var förstås upprörda över uppgiften. De hade dessutom redan innan de nya besparingskraven kom ifrågasatt om förlossningsvården överhuvudtaget är säker för de födande kvinnorna.

Så här ser verkligheten ut i Region Stockholm som styrts av Moderaterna i 14 år. Så när Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Josefin Malmqvist pratar om att vi har en ojämställd sjukvård i Sverige och problem med förlossningsrelaterade skador, så kan vi inte låta bli att reagera.

Det är ju ert parti som skär ner på kvinnors hälsa! Om Moderaterna menar allvar med sitt engagemang måste de här nedskärningarna upphöra omedelbart. Och det gäller i hela landet.

Moderaterna skriver också om den ekonomiska ojämlikheten. Men deras lösning på att kvinnor tjänar sämre är rut-bidrag och undervisning i privatekonomi. Det visar tydligt vilka kvinnor som ingår i deras syn på jämställdhet och hur de tycker jämställdhetsproblem ska lösas.

I stället för att prata om att dela mer lika mellan könen är det att köpa tjänster, ofta från andra kvinnor, som ska lösa vardagsbestyren. Att ekonomisk jämställdhet kan skapas genom undervisning i privatekonomi visar också att Moderaterna inte greppat de strukturella problemen som ligger bakom faktumet att kvinnor tjänar mindre än män.

Vi i Vänsterpartiet tycker inte att det behövs fler bidrag till de som redan tjänar mycket. Dessutom kan de allra flesta kvinnor faktiskt redan hantera sin egen ekonomi.

Det som däremot är ett stort jämställdhetsproblem är att det finns enormt många arbetarkvinnor som får för dåligt betalt, har för dåliga arbetsvillkor och senare i livet pensioner som knappt går att leva på.

Därför behövs det rejäla löneökningar för alla de kvinnor som sliter inom välfärden, att vi gör oss av med otrygga anställningar och dessutom en ordentlig höjning av pensionerna. Då skulle vi se resultat på kvinnors ekonomi.

Så Moderaterna, menar ni allvar med ert engagemang för kvinnors hälsa och ekonomi, så har ni mycket att arbeta på.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V)
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd (V) Stockholm
Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (V) Region Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Ulla Andersson

LÄS VIDARE

DEBATT Sverige har lång väg kvar till jämställdhet

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulla Andersson

Clara Lindblom

Vänsterpartiet

Jämställdhet

Josefin Malmqvist

Elisabeth Svantesson

Moderaterna