Vad menar ni är ”god djurhållning” i Sverige?

Replik från Djurrättsalliansen om att välja svenskt på julbordet i år

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-23

Jag håller med om att vi alla borde tänka till om vad vi väljer att stoppa i oss. Men tänk ett steg till. Kanske stillar de fina orden om hur bra djuren har det vårt samvete, men situationen för djuren i Sverige är allt annat än god. Replik från Malin Gustafsson, Djurrättsalliansen.

REPLIK. Välj svensk mat, och framförallt svenskt kött, i jul uppmanar landsbygdsministern Kullgren och Europaparlamentarikern Skyttedal i en debattartikel.

Som läsare uppmanas jag att tänka till om varifrån maten kommer och serveras sedan de argument som köttfrosseriet så ofta rättfärdigas med: Sverige är i världsklass med sitt ”ledande djurskydd” och ”goda djurhållning”. 

Men vänta nu, inte någonstans nämns djuren och hur deras verklighet faktiskt ser ut. Så vad är det egentligen ni menar är ”god djurhållning”?

Är det att majoriteten av de omkring 2,5 miljoner grisar som varje år dödas i Sverige aldrig får vara utomhus under sina korta liv? Är det att en gris enligt svensk lagstiftning har något mindre än en kvadratmeter att leva på?

Eller är det kanske att grisar på slakterier ”bedövas” med koldioxid, en gas som är plågsam för alla djur att andas in, innan de slutligen får sina halsar uppskurna?

Jag håller helt med om att vi alla borde tänka till om vad vi väljer att stoppa i oss och vad vi ser som mat. Men tänk ett steg till.

Kanske stillar de fina orden om hur bra djuren har det vårt samvete, men situationen för djuren i Sverige är allt annat än god.
I livsmedelsindustrin blir djuren fråntagna sin frihet och slutligen sina liv. De tvingas leva i system skapade utifrån människans intressen, inte utifrån sina egna premisser.

Vore det på riktigt djuren vi brydde oss om, då är lösningen enkel. Sluta se djur som mat och njut av ett växtbaserat julbord i stället. 


Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.