ÅSIKT

Självkritisk satsning utan konkreta idéer

Replik från Emilia Bjuggren om Stockholmsalliansens framtidskontrakt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Det är anmärkningsvärt att ett ”framtidskontrakt” helt saknar idéer för en av Stockholms största utmaningar, den akuta bostadsbristen, skriver Emilia Bjuggren.
DEBATT

REPLIK. Alliansen i Stockholm lanserade i veckan sin satsning ”Framtidskontrakt för Stockholm”. Efter åtta år i stadens ledning och tre år i opposition har Alliansen förstått att det inte fungerar att lämna utsatta områden i sticket, en tillnyktring efter åtta års nedskärningspolitik som främst drabbade våra förortsområden.

Det är anmärkningsvärt att ett ”framtidskontrakt” helt saknar idéer för en av Stockholms största utmaningar, den akuta bostadsbristen. Dock inte konstigt med tanke på att alliansen tidigare prioriterat utförsäljningar framför att bygga bort bostadsbristen. Det har vi nu ersatt med en aktiv bostadspolitik där vi bygger mer än under rekordåren på 60-talet och medvetet bygger bort otrygga miljöer.

När Allianspartierna styrde Sverige och Stockholm stängde deras gymnasiereform dörrarna till högskolestudier för den som valt ett yrkesprogram, och i Stockholm stängde de dörrarna till vuxenutbildning för personer som ville komplettera gymnasiebetyg.

Föga förvånande fick vi en extrem brist på yrkesutbildade, inte minst inom bygg, vård och pedagogik, då unga började välja bort yrkesprogrammen på gymnasiet. Det är allvarligt för svensk välfärd och tillväxt.

Vi socialdemokrater står för en politik som underlättar omställning. Därför har vi på nationell nivå gjort högskolebehörighet till norm i gymnasiet och byggt ut Komvux med bristyrkesutbildningar.

I Stockholm har våra satsningar på vuxenutbildningen gjort att alla behöriga idag får plats, och trots många nyanlända klarar vi att erbjuda SFI till alla som bosätter sig i Stockholm. Tusentals fler har fått chans att läsa på Komvux sedan vi tog över, och i mars i år slogs rekordet över antalet studerande.

Genom yrkesintroduktionsanställningar, traineejobb, Stockholmsjobb och yrkeskontrakt arbetar staden aktivt för att få in fler på arbetsmarknaden. Sedan 2014 har 1000 personer gått från försörjningsstöd till arbete – bara på Järvafältet. Även regeringens extratjänster kommer också gynna målgruppen att få arbete till en schysst lön. I Stockholm idag är antalet försörjningsstödstagare lägre än på flera decennier.

Att Alliansen nu välkomnar de mål vår majoritet redan arbetar för är förstås bra. Med ett moderat parti i fritt fall är självkritik att vänta sig. Våra förortsområden lyfter bara om vi prioriterar bra satsningar på arbete och utbildning, vilket blir verklighet med ett socialdemokratiskt lett styre i stadshuset och regeringen. Vi kommer att fortsätta att satsa på sommarjobb, uppsökande arbete och vuxenutbildningen. Så bygger vi Stockholm – hela Stockholm – starkt för framtiden.

Emilia Bjuggren, arbetsmarknadsborgarråd (S) i Stockholm

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM