Släpp spriten – barnen är värda en vit jul

Barnläkaren: Klarar du inte att avstå från alkohol – gör då så här

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: ULF SIRBORN, TT och JOHNÉR
Alltför många vuxna kan inte sätta stopp efter första julölen och nubben utan fyller på i glaset en andra gång, sedan en tredje, en fjärde… Har du problem kanske du bör ta en vit jul i år, för barnen skull, skriver barnläkaren Jonas F Ludvigsson.

DEBATT. I morgon är det julafton. Hundratusentals barn vaknar med tillförsikt, längtar efter Kalle Anka och efter julklappar. De ser fram emot besök av släkt och vänner.

Men för en del barn är julen inte en tid av gemenskap och glädje utan en tid av obehag. 60 000 barn i Sverige har en förälder med svåra missbruksproblem.

Alltför många vuxna kan inte sätta stopp efter första julölen och nubben utan fyller på i glaset en andra gång, sedan en tredje, en fjärde, och så vidare…

Barnen noterar, blir osäkra, drar sig undan, eller blir kramiga, klängiga och vill ha den vuxnes uppmärksamhet. Undanpuffad av en berusad förälder blir barnet osäkert och drar sig undan. En ledsen tonåring går ut på stan och tar själv till flaskan.

Med berusning i hemmet blir det lätt irritation och bråk, på det följer svordomar och gråt.

Andra vuxna som druckit för mycket alkohol går in i sig själva, och svarar sämre på sina barns behov. Tryggheten inte bara naggas i kanten, för barnet kan det upplevas som att mattan rycks undan fötterna.

Julen blir till oro. Enligt en undersökning av opinionsinstitutet YouGov upplever vartannat barn att vuxna förändras när de dricker alkohol.

En stor andel svenskar dricker alkohol till jul och jag uppmanar inte till ett alkoholfritt Sverige men jag uppmanar till måttfullhet och eftertänksamhet.

Om du tidigare haft problem med att sätta stopp efter första glaset kan julen leda till återfall. Kanske bör du då ta en vit jul, just detta år?

Alkohol kostar också mycket pengar. Pengar som man istället kan lägga på julklappar, eller något annat som förgyller tillvaron för barnen.

Kanske har du som läser detta någon i din bekantskapskrets eller familj som har svårt att kontrollera alkoholen? Finns det barn i närheten? Kan du hjälpa till?

Om inte alla i släkten klarar att avstå från alkoholen under helgerna eller charterresan, gör då ett jourschema med en helt nykter vuxen person per dag som är med barnen. Tvinga inte barnet att själv natta sina berusade föräldrar framåt julaftons kväll, utan se till att det finns någon i närheten som kan ta ett vuxenansvar.

Forskning visar att barn som växer upp i en familj där föräldrar dricker alltför mycket löper en ökad risk för självmord, olyckor, och våld. Det leder i sin tur till misslyckande i skolan, till kriminalitet och eget missbruk.

Julen är en fantastisk högtid. Låt den vara det för alla barn. Drick med måtta eller inte alls. För barnens skull.


Jonas F Ludvigsson
barnläkare, Örebro universitetssjukhus
professor, Karolinska Institutet


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Missbruk

Bråk