Debatt

Ryggradslöst att skylla på MP, Andreas Norlén

Birger Schlaug: Talmannen missade att ställa frågan – ta ansvar för det

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Talmannen borde först och främst, under sin presskonferens, meddelat att han missat att fråga språkröret i stället för att inleda med att ryggradslöst lägga skulden på Miljöpartiet, skriver Birger Schlaug.
Talmannen borde först och främst, under sin presskonferens, meddelat att han missat att fråga språkröret i stället för att inleda med att ryggradslöst lägga skulden på Miljöpartiet, skriver Birger Schlaug.

DEBATT

DEBATT. Talmannen skyller surret som uppstått vid regeringsbildningen på Miljöpartiet. Han beklagar att han inte fått information om hur MP skulle agera om ”regeringens budget skulle falla”.

Sitt eget misstag tycks han vara mindre bekymrad över.

Under talmansrundan hade han frågat Magdalena Andersson om hon skulle bilda regering även om hennes budget föll. Ja, sa hon, till skillnad från vad Stefan Löfven meddelat vid tidigare omröstning.

Varför frågade han inte Miljöpartiets språkrör samma sak? Av nonchalans? Av glömska? Av stress? Talman Andreas Norlén borde väl funderat på saken eftersom MP höll med Stefan Löfven om att de inte avsåg att bilda regering om deras budget föll.

Jag är inte medlem in något parti och förvarar inte MP med knäna men anser att någon jävla ordning måste det vara på debatten.

Talmannen borde först och främst, under sin presskonferens, meddelat att han missat att fråga språkröret i stället för att inleda med att ryggradslöst lägga skulden på Miljöpartiet.

En skuld som det givetvis refererades rejält om i medierna, ibland med krigsrubriker.

Talmannen framförde till och med att förtroendet för politiken och riksdagen som institution minskas genom det som hänt. Så kan det vara.

Är det därför han inte orkar stå för sitt eget misstag?

Det finns dessutom en detalj som förvånar mig. Talmannen måste rimligen själv funderat på sin kammare om ett grönt parti, med rötterna i miljörörelsen, en vecka efter klimatmötet i Glasgow verkligen skulle kunna administrera en budget där skatten på fossila bränslen sänks.

Vore inte det en fullständigt bisarr tanke? Och vad värre: skulle inte då det gröna partiets agerande vara en signal till länder som vill mindre att också de kan göra mindre?

Jag gillar på många sätt hur den nuvarande talmannen med integritet och stillsam humor på ett värdigt sätt hanterat sin roll.

Men ibland gör även den bäste misstag. Talmannen borde inse sitt eget misstag, erkänna det, be om ursäkt – något han med all säkerhet hade fått.

Kunde inte språkröret självt tagit upp frågan när nu talmannen glömde bort att fråga?

Jovisst. På samma sätt som Magdalena Andersson borde ha tagit upp frågan om inte talmannen själv, som en del av sitt uppdrag, frågat henne – vilket han dock gjorde.

Det kan mycket väl vara så att språkröret var övertygat om att Annie Lööf skulle rösta på budgeten efter att hon fått igenom nästan allt hon ville.

Dagarna innan hade hon dessutom stolt meddelat: ”Centerpartiet är nöjda med att ha fått genomslag för vår politik. Jag kan konstatera att regeringen levererar på den överenskommelse som vi slöt i somras”.

Hade jag varit språkrör skulle jag tolkat detta som att Centerpartiet till slut skulle rösta fram budgeten. Jag kan tänka mig att ledande miljöpartister tolkat det likadant.

Problemet är att så mycket måste tolkas när det gäller Annie Lööf.

Det beror förmodligen på att det saknas personligt förtroende mellan henne och nästan alla andra, oavsett om dessa ”alla andra” är socialdemokrater, moderater, vänsterpartister, liberaler, kristdemokrater eller sverigedemokrater.

Att tolka Annie Lööf kräver en variant av kremlologi, hon har gjort det politiska spelet till kärna i sitt agerande. Att förhandla med sådana är inte tillrådligt. Hon bryter därmed en god tradition som annars följt partiledare i Centerpartiet.

Således: Talmannen bör ta sin del av ansvaret för det som hänt. Och ett forskningsprojekt över hur Annie Lööf ska tolkas borde sjösättas.


Birger Schlaug, tidigare språkrör för MP


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Birger Schlaug

LÄS VIDARE

DEBATT Totalt sabotage – jag misstog mig på Lööf

ÄMNEN I ARTIKELN

Birger Schlaug

Centerpartiet

Annie Lööf

Miljöpartiet

Andreas Norlén

Magdalena Andersson