Skolan är viktigare än era ordningsvakter

Replik från Vänsterpartiet om satsningen på vakter i Stockholm

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I Stockholm har satsningen på ordningsvakter kostat nästan 100 miljoner kronor. Samtidigt har den blågröna majoriteten genomfört nedskärningar i skolan på nästan 600 miljoner den senaste mandatperioden. Replik från Torun Boucher.
I Stockholm har satsningen på ordningsvakter kostat nästan 100 miljoner kronor. Samtidigt har den blågröna majoriteten genomfört nedskärningar i skolan på nästan 600 miljoner den senaste mandatperioden. Replik från Torun Boucher.

REPLIK. Frågan om ordningsvakternas vara eller icke vara är felställd. Det handlar inte om ja eller nej till vakter. Det handlar om vad som ryker på bekostnad av ordningsvakterna.

I Stockholm har satsningen på ordningsvakter kostat nästan 100 miljoner kronor. Samtidigt har den blågröna majoriteten genomfört nedskärningar i skolan på nästan 600 miljoner den senaste mandatperioden.

All politik handlar om prioriteringar och i fallet med Stockholms ordningsvakter är felprioriteringen den kraftigt underfinansierade skolan. Forskning visar att den enskilt viktigaste faktorn för att inte dras in i kriminalitet är att klara skolan.

Trots det har den blågröna majoriteten i Stockholm lagt en så dålig budget för skolan att Lärarförbundet menar att personalen inte har hållbara förutsättningar att klara sitt uppdrag.

Även polisen efterfrågar satsningar på det förebyggande arbetet som skola och socialtjänst. Rikspolischefen Anders Thornberg har sagt att när man satsar så mycket pengar som man gör på polisen nu, så måste man också satsa pengar på att stoppa rekryteringen av unga kriminella för att hela kedjan ska hålla.

Anna König Jerlmyr och Erik Slottner skriver att det är politikens kärnuppdrag att ”garantera medborgares säkerhet och trygghet”.

Jag säger inte emot men skulle vilja upplysa den borgerliga duon om att kommunens primära ansvar är det förebyggande arbetet, det skapar trygghet på lång sikt. Varken fler poliser eller vakter får rätt effekt om det inte samtidigt satsas på den förebyggande verksamheten som sker i kommunen. Det är inget flum – det är fakta.

Om andra kommuner ska ta efter Stockholms satsning på vakter så hoppas jag innerligt att de också har tillräckliga resurser för att satsa på skolan, socialtjänsten och det viktiga förebyggande arbetet. Man kan inte med ena handen dra ner på det förebyggande och med den andra stärka upp med vakter, då går effekten förlorad.

Det första målet för kommunerna bör vara att alla ungar ska klara skolan.


Torun Boucher, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE