Debatt

Ert prat om pensioner är inte trovärdigt, SD

Replik från Socialdemokraterna om att höja pensionen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är inget fel på SD:s ambition. Problemet är att de inte har någon hållbar finansiering för sitt förslag. Det är lätt att lova höjda pensioner när man inte är lika noggrann med hur det ska betalas. Replik från Ardalan Shekarabi och Annelie Karlsson.
Det är inget fel på SD:s ambition. Problemet är att de inte har någon hållbar finansiering för sitt förslag. Det är lätt att lova höjda pensioner när man inte är lika noggrann med hur det ska betalas. Replik från Ardalan Shekarabi och Annelie Karlsson.

DEBATT

REPLIK. Det är ingen tvekan om att dagens pensioner inte är tillräckliga. Den som arbetar och sliter ett helt yrkesliv kan, som det ser ut i dag, inte räkna med att få en trygg ålderdom.

Det handlar inte minst om de yrkesgrupper som samhället det senaste året har stått upp och applåderat. Kvinnorna som burit upp välfärden under pandemin – undersköterskorna, vårdbiträdena och förskolepersonalen. Och många fler som ser till att samhället fungerar varje dag.

De förtjänar en ekonomisk trygghet på ålderns höst. De förtjänar större ansträngningar från oss politiker.

Som Sverigedemokraterna skriver gäller det att gå från ord till handling.

Därför har vi socialdemokrater under de senaste åren tagit flera steg för höjda pensioner. Vid årsskiftet 2020 höjdes garantipensionen och taket i bostadstillägget för dem med lägst pension. I september kommer en höjning med upp till 600 kronor för dem som slitit ett helt yrkesliv men ändå får för låg pension.

Är det här tillräckligt? Nej, vi måste givetvis göra mer. Mer pengar behöver komma in i pensionssystemet för att ytterligare höja pensionerna. Därför måste pensionsavgiften höjas.

Det är inget fel på Sverigedemokraternas ambition. Det är positivt att de också ser det underfinansierade pensionssystemet. Problemet är att de inte har någon hållbar finansiering för sitt förslag. Det är lätt att lova förändring när man inte är lika noggrann med hur det ska betalas.

Dessutom blir det inte trovärdigt att höja rösten för pensionärernas ekonomi och samtidigt se sig själv i en högerkonservativ regering med Ulf Kristersson som statsminister.

Moderaterna skapade den orättvisa pensionärsskatten och har konsekvent avfärdat behovet av att långsiktigt och permanent höja pensionerna genom ökade inbetalningar till systemet.

Trygga pensioner är en fråga om rättvisa. Därför är det självklart för oss socialdemokrater att pensionerna ska höjas.


Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S)
Annelie Karlsson, gruppledare i riksdagen (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Fattigpensionärerna

LÄS VIDARE

DEBATT Släng prestigen och höj pensionen med oss, S

ÄMNEN I ARTIKELN

Fattigpensionärerna

Pension

Pensionärer

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Ardalan Shekarabi